Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

(śmietańczarnia) MLEKO ŚMIETANA Poradnik pracown.

11-08-2014, 21:51
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 39.99 zł     
Użytkownik Oxiplegatz
numer aukcji: 4486061557
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 1   
Koniec: 11-08-2014 21:20:54
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Dostawa i płatność


Płatność z góry
  • Przelew bankowy
  • List polecony ekonomiczny                       5,90 zł

     


  • List polecony priorytetowy                         7,20 zł

     


 




Zadaj pytanie sprzedającemu - wyślij e-mail






KLIKNIJ ŻEBY PRZEJŚĆ OD RAZU DO SPISU TREŚCI



 Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

 Książka zawiera wiadomości potrzebne pracownikowi punktu skupu mleka fzlewni i śmietanczarni) jak należy obchodzić się z mlekiem i śmietanką, aby ja­kość tych artykułów nie uległa obniżeniu. W książce podano wskazówki dotyczące klasyfikowa­nia mleka, wykonania najprostszych oznaczeń w mle­ku i śmietance (np. procentu tłuszczu, czystości, świe­żości itp.), sposobu obsługi wirówki, metod przecho­wywania mleka i śmietanki oraz sposobu prowadzenia
zapisów na obowiązujących drukach. Praca przeznaczona jest dla pracowników punktów skupu i sieci skupu, robotników zatrudnionych przy odbiorze mleka w zakładzie mleczarskim oraz praco­wników PGR i Spółdzielni Produkcyjnych, którzy są zatrudnieni przy produkcji mleka.

Oprawa: twarda

Format: 15x21 cm

Ilość stron: 246 str.

Nakład: egz.

Stan: -bdb/+db przytarcia i zagiecia rogow okladki

Tytuł - autor - wydawnictwo
WIKTOR KURPISZ
637.13

PORADNIK PRACOWNIKA ZLEWNI I SMIETANCZARNI
II WYDANIE PORADNIKA ZLEWNIARZA POPRAWIONE I UZUPEŁNIONE

WARSZAWA 1956
WYDAWNICTWO PRZEMYSŁU LEKKIEGO i SPOŻYWCZEGO


Spis treści:
SPIS TREŚCI
Wstęp 5
I. Produkcja mleka
Ogólne wiadomości o mleku
Wskazówki z zakresu chowu i żywienia krów 23
3 Poradv w żywieniu krów mlecznych 35
4. Pasze treściwe - ^u
II. Urządzenie zlewni . . 46
Miejsce na zlewnię 46
Wzorcowy budynek zlewni 50
Szczegóły budynku zlewni 54
Wyposażenie zlewni, jej remont oraz konserwacja sprzętu . . 61
Zlewnia prowizoryczna ........... 80
Sezonowe oraz zbiorcze zlewnie mleka 82
III. Urządzenie śmietanczarni . 85
Organizacja śmietanczarni i jej pomieszczenia ..... 85
Maszyny i aparaty śmietanczarni 91
IV. Odbiór, przechowanie i wysyłka mleka . . . . . . 105
Przygotowanie zlewni do odbioru , , . , . . . . 105
Odbiór mleka ,108
Pobieranie i przechowywanie próbek mleka . . . . . 110
Cedzenie, oziębianie i przechowywanie mleka 112
Wysyłka mleka 119
Praca w sezonowych oraz zbiorczych zlewniach mleka . . . 123
V. Odtłuszczanie mleka 126
Przygotowanie śmietanczarni do odbioru 126
Odtłuszczanie mleka . . . . . 129
Przyczyny wadliwej pracy wirówki 132
Zwrot mleka odtłuszczonego dostawcom 134
Wirowanie mleka na zimno 135
VI. Pielęgnowanie śmietanki 138
Pasteryzacja i chłodzenie śmietanki . 138
Wysyłka śmietanki 141
3


VII. Badanie mleka i śmietanki 143
Badania organoleptyczne 144
Badanie własności fizycznych mleka 145
Badanie własności chemicznych mleka 151
Badanie mleka za pomocą prób reduktazowej i fermentacyjnej 163
VIII. Utrzymanie czystości 167
Ogólne zasady utrzymania czystości 167
Sprzęt do utrzymania czystości . 167
Środki chemiczne do utrzymania czystości 168
Mycie i odkażanie sprzętu 172
Mycie wirówki 174
Utrzymanie czystości pomieszczeń w zlewni i śmietanczarni . 176
Mycie ruchomego punktu skupu mleka 179
Walka z pleśnią i muchami 179
Sprzątanie obejścia 180
10. Higiena pracownika 183
IX. Rozliczenia . 185
Zapisy 185
Określenie jednostki tłuszczowej 196
Rozliczenie jednostek tłuszczowych 196
Bilans jednostek tłuszczowych . 198
Rozliczenia punktu skupu z zakładem mleczarskim i dostawcami 200
X. Opieka nad mieniem zlewni i śmietanczarni , 206
Inwentaryzacja mienia punktu skupu ....... 206
Przejmowanie oraz zdawanie punktu skupu (załącznik nr ii). 207
XI. Mleko wysokiej jakości ........... 207
Cechy mleka wysokiej jakości i warunki jego produkcji . . 207
Kontraktacja mleka wysokiej jakości 208
Warunki odbioru mleka wysokiej jakości ...... 210
Zadania zlewniarza w zlewni kontraktującej mleko wysokiej
jakości 212
Szkolenie zlewniarzy , 213
XII. Gromadzenie lodu 214
Obliczanie ilości potrzebnego lodu . . 214
Budowa lodowni 217
Założenie kopca 223
Wyrąb lodu i jego składowanie 227
XIII. Wynalazczość pracownicza . . . 233
Wykaz piśmiennictwa 235
Wzory druków obowiązujących 236

Ryciny (ryc.) lub/i rysunki (rys.), ilustracje (il.), fotografie (fot.) :
posiada

KLIKNIJ ŻEBY WRÓCIĆ DO GÓRY STRONY


"Moja strona" w Allegro

Zobacz inne moje aukcje - SZUKAJ W PRZEDMIOTACH UŻYTKOWNIKA - szybkie wyszukiwanie podobnych tytułów




Uwaga! Na zdjęciach wokół liter możliwe charakterystyczne zniekształcenia - wynik kompresji jpg. W rzeczywistości zniekształcenia nie występują. Możliwe też błędy literowe - z powodu niedoskonałości odczytu OCR, za co przepraszam i liczę na wyrozumiałość.

 

vcncvniisndifnhkmsfj12o01ob

[DANE_EU][KOD][/KOD][WYS]48[/WYS][TYP]0[/TYP][SKL_ID]0[/SKL_ID][SKL_TXT][/SKL_TXT][WZN]0[/WZN][/DANE_EU]