ŚLIWKI KALIFORNIJSKIE BEZ PESTEK BIO - 400g
OPIS PRODUKTU
Suszenie śliwek zapoczątkowane zostało tysiące lat temu w okolicach Morza Kaspijskiego, skąd również pochodzą drzewa śliwy domowej. Obecnie, na całym świecie uprawiane jest około 2 tysiące odmian śliwy. Suszone śliwki są bogatym źródłem składników, takich jak: węglowodany (cukier), błonnik, witamina A, żelazo i przeciwutleniacze. Zawierają także potas, wapń, fosfor, magnez oraz witaminy z grupy B ( B2, B6, B1). W medycynie ludowej znane są z właściwości przeczyszczających.
Suszone śliwki wykorzystywane są do przyrządzania mięs, m.in. słynnego schabu ze śliwką, rolad, zup, sałatek, świątecznych kompotów, sosów, knedli, ciast i deserów.
Na suszonych śliwkach może pojawić się biały nalot, który jest wynikiem wytrącania się fruktozy, co nie wpływa na jakość produktu.
Ekologiczne, suszone naturalnie na słońcu śliwki nie zawierają konserwantu E220, czyli dwutlenku siarki, który ma działanie alergizujące, dlatego nie wymagają namaczania przed spożyciem.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 276 kcal (1171 kJ) kJ / kcal
tłuszcz - 0.10 g
węglowodany - 65.70 g
białko - 2.00 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Produkt ekologiczny objęty certyfikatem PL-EKO-07
Kraj producenta: Polska
Kraj pochodzenia składników: Stany Zjednoczone Ameryki