Eko Herba jest firmą zielarską założoną w 2006 roku.
Zajmujemy się sprzedażą surowców zielarskich, pochodzących głównie ze stanu naturalnego.
W swojej ofercie posiadamy zioła konwencjonalne jak i ekologiczne.
Certyfikat ekologiczny jest co roku aktualizowany przez polską jednostkę certyfikującą EKOGWARANCJA PTRE i niemiecką CERES GmbH.
Prowadzimy sprzedaż detaliczną i hurtową!
Przy większych zamówieniach rabaty prosimy o kontakt mailowy lub telefoniczny.
ŚLIWKI KALIFORNIJSKIE bez pestek 1000g EKOHERBA
Śliwki charakteryzują się właściwościami leczniczymi, są bogatym źródłem wielu ważnych składników. Zawierają antyoksydanty i błonnik, które działają m.in. przeciwmiażdżycowo. Bardzo dobre są zarówno świeże, jak i suszone owoce. Dla zdrowia nie powinniśmy unikać śliwek w naszej diecie.
Śliwki kalifornijskie – obecnie wszyscy sprzedawcy reklamują swoje produkty jako śliwki kalifornijskie (ze względu na ich wysoką zawartość składników i witamin) co nie zawsze jest prawdą.
DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:
- zapalenie dolnych dróg moczowych;
- trudno gojące się rany i inne problemy skórne (wewnętrznie i zewnętrznie);
- stany zapalne jamy ustnej;
- miażdżyca;
- nadmierne krwawienia miesięczne;
- obrzęki spowodowane zatrzymaniem wody i elektrolitów w organizmie w wyniku schorzeń nerek lub serca;
- zaburzenia przemiany materii;
- osłabienie aktywności hormonalnej w starszym wieku;
- kruche i łamliwe naczynia krwionośne;
- poprawa stanu skóry i błon śluzowych (skrzyp uelastycznia i wygładza skórę);
- poprawa stanu tkanki łącznej i kości;
- poprawa kondycji włosów (wzmacnia, hamuje wypadanie) i paznokci (twardość, łamliwość)
- usprawnienie czynności wątroby;
- przeciwkrwotoczo;
- przeciwkamicowo (kamienie nerkowe);
- odtruwająco;
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Choć suszone śliwki są dość kaloryczne (około 260 kcal w 100 g), to mogą okazać się pomocne przy próbach utraty zbędnych kilogramów. Śliwki bowiem z powodzeniem zastąpią inne przekąski, a dodatkowo dają uczucie sytości, przyspieszają metabolizm, oczyszczają jelita, poprawiają trawienie oraz hamują wchłanianie cukrów i cholesterolu.
Śliwki są niezwykle zdrowe i smaczne, mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można robić z nich dżemy, powidła, kompoty, konfitury. Są doskonałym dodatkiem zarówno do ciast.
Suszone śliwki możemy jeść jako przekąskę. Ponadto świetnie nadają się na dżemy, konfitury i kompoty. Dodawane są także do pieczeni mięsnych, schabu lub karkówki.
Dzięki zawartości związków zasadotwórczych, które neutralizują nadmiar kwasów trawiennych, śliwki suszone należy dodawać do ciężkostrawnych potraw. Znajdują też one zastosowanie jako składnik zup oraz mięsnych potraw, w tym bigosu. Kompot z suszonych śliwek to tradycyjne danie postne podczas Wigilii.