Słowo Umeboshi dosłownie znaczy suszona „ume” („boshi” - suszona). Ume zazwyczaj tłumaczy się jako „śliwka”, ale ta szczególna śliwka, prunus mume, to właściwie gatunek moreli. W ciągu ostatnich 30 lat umeboshi była obiektem zainteresowania badaczy, gdyż nie ma wątpliwości co do jej dobroczynnego działania, które można już potwierdzić naukowo. Odkryto wiele biochemicznych przyczyn jej leczniczego działania, ale wiele jej korzyści pozostaje ciągle nie wyjaśnione z punktu widzenia nauki.Jeśli spojrzeć na umeboshi z punktu widzenia yin i yang, łatwo zrozumieć jej zalety. Świeża ume to niezwykle kwaśny (yin), zielony (yin) owoc (yin). Proces, jakiemu zostaje poddana to ekspozycja na działanie słońca (yang), dodatek soli (yang), ciśnienie (yang) i czas (yang). W czasie długiego działania wszystkich czynników powstaje silna kombinacja yin i yang.
Zastosowanie :Tradycyjnie umeboshi poleca się w przypadku zatrucia pokarmowego, spożycia skażonej wody, udaru słonecznego, biegunki, problemów żołądkowych (zbyt dużo lub zbyt mało kwasów), choroby lokomocyjnej, bólów głowy, itp.
Skład: śliwka (morela) umeboshi