Łuszczak zmienny (Kuehneromyces
mutabilis) nazywany również łuskwiakiem zmiennym
czy opieńką
zmienną wystepuje pospolicie w całej strefie klimatu
umiarkowanego
m.in. w Polsce. Rośnie zawsze gromadnie od kwietnia nawet do grudnia
na pniakach i obumarłych pniach drzew, najobficiej występuje
jesienią.
Swoją
nazwę wziął od charakterystycznego zmiennego pod
wpływem wilgoci koloru kapelusza. Podczas opadów kapelusz ma
barwę
zółtobrązową wyrażnie ciemniejszą na brzegach. Kiedy
wysycha,
jaśnieje od środka pozostając dość długo na obrzeżach ciemnym.
Kapelusz o średnicy 3-8 cm osadzony centralnie na cienkim rurkowatym
trzonie z pierścieniem, poniżej którego pojawiają się łuski.
U
młodszych owocników jest półkulisty, u starszych
prosty z garbkiem
na środku.
Przez wielu grzybiarzy i smakoszy
zaliczany jest do najbardziej smakowitych grzybów.
Stosowany do zup,
sosów czy dań mięsnych. Spożywa się tylko kapelusze,
ponieważ
trzonki są zbyt łykowate.
Łyszczak
zmienny nadaje się przede
wszystkim do uprawy na drewnie drzew lisciastych, ale można
również
wykorzystać do tego celu drewno świerka, jodły.
Na
drewnie
iglastym przerasta jednak dłużej z różnym skutkiem.
Drewno
przygotowujemy i szczepimy jak u
innych grzybów, pamiętać jednak należy, aby klocki czy kłody
miały kontakt z ziemią podczas uprawy. Łuszczak tworzy typową
grzybnię ziemną konieczną do wydania owocników. klocki czy
kłody
częściowo wkopujemy w ziemię w ogrodzie lub wkładamy do donicy z
ziemią. Optymalna temperatura w której wyrastają owocniki to
12-18stopni.