Eko gryka z atestem UE
Łuska gryki
Stosowana jako wypełnienie wszelkiego rodzaju poduszek, rogali, wkładek. Doskonała na bóle kręgosłupa, idealnie dostosowuje się do kształtu ciała.
Jedna sztuka na allegro = 1 kg łuski gryki.
Produkt polski
Nasza łuska gryki posiada ważny atest „100% ekologiczne” wydany przez jednostkę certyfikującą akredytowaną w Polskim Centrum Akredytacji wg wymogów PN-EN 45011, nr AC 096.
Dlaczego gryka
Gryka jest rośliną należąca do rodziny rdestowatych, spokrewnioną z rabarbarem. Początkowo wykorzystywano przede wszystkim środki nasion, z których wytwarzano kaszę i mąkę.
Około 2 tysięcy lat temu łuska gryczana została doceniona jako wypełnienie głównie poduszek i materacy. Łuski, czyli łupiny owocu gryki mają wiele bardzo ciekawych właściwości. Są twarde, lecz jednocześnie elastyczne i lekkie, dzięki czemu doskonale dostosowują się do kształtu ciała.
Zawierają taniny (związki o właściwościach przeciwzapalnych, hamujących rozwój bakterii i roztoczy), rutynę (naturalny związek wzmacniający układ odpornościowy), związki celulozowo-ligninowe (umożliwiające utrzymanie niskiego poziomu wilgotności wypełnienia), kwasy organiczne i sole mineralne.
Idealnie sprawdzają się jako wypełnienie poduszek i materaców dla alergików. Przesuwane wydają charakterystyczny szelest, łagodny i odprężający dźwięk, który pomaga zasnąć. Wypełnienie z łuski gryczanej jest odporne na zgniatanie i swobodnie przesypuje się wewnątrz pokrowca, dzięki czemu poduszki, materace i siedziska gryczane nie odkształcają się i nie zbijają.
Pomiędzy łuskami znajdują się szczelinki, które zapewniają cyrkulację powietrza. Kolejną właściwością gryczanej łuski jest to, że nie nagrzewa się od ciepła naszego ciała i reguluje pocenie.
Niektórzy zwolennicy łuski gryczanej twierdzą nawet, że ma właściwości neutralizujące szkodliwe promieniowanie żył i cieków wodnych oraz bardzo szkodliwe promieniowanie elektromagnetyczne, oraz że łuska gryczana wytwarza biopole zbliżone do biopola człowieka przez co w sposób naturalny wspomaga funkcjonowanie naszego organizmu.