Łupina babki jajowatej jest bogatym źródłem rozpuszczalnego, śluzowatego błonnika pokarmowego, dzięki czemu skutecznie wspomaga metabolizm i pracę jelit. W przypadku zaparć zmiękcza konsystencję treści jelitowej, zwiększa jej objętość, co poprawia perystaltykę jelit i ułatwia oraz przyspiesza wypróżnianie. Posiada ona zdolność absorpcji toksyn w przewodzie pokarmowym, poprawia trawienie, wpływa pozytywnie na wzrost liczby dobrych bakterii w jelitach, oczyszcza je oraz łagodzi objawy biegunki. Jednocześnie wspomaga ona odchudzanie zmniejszając uczucie głodu, co korzystnie wpływa na zmniejszenie apetytu. Podana trzy godziny przed posiłkiem i bezpośrednio po posiłku w znacznym stopniu zwiększa uczucie nasycenia. Regularne spożywanie łupiny babki jajowatej łagodnie obniża poposiłkowy wzrost poziomu glukozy oraz cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Nasiono i łupina babki jajowatej są również stosowane jako lek osłaniający (np. w chorobie wrzodowej). Pomaga ona utrzymać dobrą kondycję organizmu i poprawia wygląd cery.
Łupina babki jajowatej zalecana jest przy schorzeniach takich jak: choroba wrzodowa, uporczywe biegunki, niestrawność drażniąca śluzówkę, zespół jelita nadwrażliwego, zaparcia, otyłość, hipercholesterolemia, hiperlipidemia, hiperglikemia, hemoroidy, polipy jelit, zgaga, nadmierny apetyt.
Sposób przygotowania: 1-2 łyżeczki rozpuścić w 150-200ml płynu /sok, woda/ i wypić. p[opijając dodatkowo szklanką płynu. przyjmować około 30 minut przed posiłkiem rano i wieczorem.
Waga netto |
200g |
Skład |
łupina babki jajowatej 100% |
Kraj Pochodzenia |
Indie |
Wartości odżywcze na |
100 g |
Produkt z ekologicznych upraw |
Tak |
Zdrowa żywność |
Tak |
|
![Łupina babki jajowatej](http://swojskapiwniczka.pl/userdata/gfx/6a840f38d682f53a92e606a55c164394.jpg) ![Łupina babki jajowatej](http://swojskapiwniczka.pl/userdata/gfx/f293b3814d8c4d3be988e84<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>f6385.jpg) |