Łupina babki jajowatej 100g
Babka jajowata – łupina
(Plantago ovata, Plantago ispaghula)
Produkt dostępny w opakowaniu 100 g
Nasiona i łuski babki jajowatej są neutralne w smaku i zapachu, zawierają substancje śluzowaciejące pod wpływem wody. Zmiękczają konsystencję masy jelitowej oraz zwiększają jej objętość, przeciwdziałając zaparciom. Poprawiają perystaltykę jelit i ułatwiają oraz przyspieszają wypróżnianie. W przypadku biegunek pochłaniają nadmiar wody z masy jelitowej, przywracając właściwą konsystencję stolca.
Nasiona i łuski babki jajowatej są również stosowane jako lek osłaniający (np. w chorobie wrzodowej, zespole jelita drażliwego, chorobie Crohna, colitis ulcerosa). Zmniejszają apetyt, dając uczucie sytości (preparat można stosować przed posiłkami, jaki i bezpośrednio po nich). Nasiona i łupiny wpływają na obniżenie poziomu cukru oraz cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Wspomagają leczenie łuszczycy, suchości i atopowego zapalenia skóry, trądziku młodzieńczego i różowatego. Odtruwają, oczyszczają, rewitalizują.
Bezpieczne dla dzieci, kobiet ciężarnych, osób starszych i schorowanych.
Naturalnie bezglutenowe.
Przeciwwskazania: patologiczne zwężenia przewodu pokarmowego, niedrożność jelit.
Możliwe skutki uboczne: W pojedynczych przypadkach mogą wystąpić objawy nadwrażliwości na pył sproszkowanych łusek. Nasiona lub łupiny mogą początkowo powodować wzdęcia, uczucie pełności, ustępujące po kilku dniach stosowania. Najlepiej stosować je w połączeniu z nasionami babki jajowatej lub babką płesznik.
Sposób użycia: Sama łupina powinna stanowić maksymalnie 20% mieszanki, lub może być spożywana osobno w porcjach ok. jednej małej łyżeczki. Stosując mieszankę możemy użyć – ok. 15g – zalać 2/3 szklanki letniej wody, wymieszać i wypić. Popić kolejną szklanką wody. Stosować 1-2 razy dziennie 15 minut przed lub po posiłkach. Spożywanie w towarzystwie jogurtu, kefiru czy zsiadłego mleka wpływa korzystnie na odbudowę flory bakteryjnej w jelitach.
Napar: 1 łyżka nasion lub 1/2 łyżki łupin nasiennych na 1 szklankę wrzącej wody, odstawić na 20 minut, wypić bez cedzenia; ponadto zewnętrznie. Jeśli surowiec zalejemy chłodną, przegotowaną wodą i pozostawimy na 6 godzin uzyskamy macerat.
Odwar/kleik: nasiona lub łupiny gotować w wodzie kilka minut, odstawić na 20 minut, wypić lub stosować zewnętrznie. W kleiku dodaje się więcej nasion na szklankę wody niż w odwarze.
Uwaga: Niezbędne jest popijanie nasion czy łuski dużą ilością wody, co najmniej ok 0,5 l na jedną porcję.
Ostrzeżenia: Nasiona, łuski i wyroby zawierające Plantago ovata powinny być zawsze przyjmowane z zalecaną ilością płynów, minimum pół godziny przed lub po przyjęciu innych leków. Przy jednoczesnym doustnym stosowaniu leków, ich resorpcja może być opóźniona. Nie należy nigdy używać suchego proszku ze względu na możliwość zablokowania jelit (szczególnie u osób po operacjach jelit lub w przypadku anomalii anatomicznych). U cukrzyków, prowadzących kurację insulinową może wystąpić konieczność obniżenia dawki insuliny.