Łupina Babki jajowatej jest bogatym źródłem rozpuszczalnego, śluzowatego błonnika pokarmowego, dzięki czemu skutecznie wspomaga metabolizm i pracę jelit. W przypadku zaparć zmiękcza konsystencję treści jelitowej, zwiększa jej objętość, co poprawia perystaltykę jelit i ułatwia oraz przyspiesza wypróżnianie. Posiada ona zdolność absorpcji toksyn w przewodzie pokarmowym, poprawia trawienie, wpływa pozytywnie na wzrost liczby dobrych bakterii w jelitach, oczyszcza je oraz łagodzi objawy biegunki. Jednocześnie wspomaga ona odchudzanie zmniejszając uczucie głodu, co korzystnie wpływa na zmniejszenie apetytu.
Podana trzy godziny przed posiłkiem i bezpośrednio po posiłku w znacznym stopniu zwiększa uczucie nasycenia. Regularne spożywanie łupiny babki jajowatej łagodnie obniża wzrost poziomu glukozy oraz cholesterolu i trójglicerydów we krwi po posiłku.
Łupina babki jajowatej jest również stosowana jako produkt osłaniający (np. w chorobie wrzodowej). Pomaga ona utrzymać dobrą kondycję organizmu i poprawia wygląd cery. Łupina babki jajowatej zalecana jest przy schorzeniach takich jak: choroba wrzodowa, uporczywe biegunki, niestrawność drażniącą śluzówkę, zespół jelita nadwrażliwego, zaparcia, otyłość, hipercholesterolemia, hiperlipidemia, hiperglikemia, hemoroidy, polipy jelit, zgaga, nadmierny apetyt.
Stosowanie:
Sposób przechowywania:
Zawartość:
Skład:
*Opis produktu oparty jest na ogólnodostępnej wiedzy zielarskiej