DZIKIE ROŚLINY JADALNE. ZAPOMNIANY POTENCJAŁ PRZYRODY. REDAKCJA: ŁUKASZ ŁUCZAJ, WYD. ARBORETUM I ZAKŁAD FIZJOGRAFII W BOLESTRASZYCACH.STRON: 249, FORMAT: 16X23CM.
SPIS TREŚCIŁ. Łuczaj – Polska, Włochy, Japonia i Ameryka, czyli kilka kulturowych porównań dotyczących użytkowania kulinarnego dzikich roślinJ. Piórecki – Kotewka orzech wodny zapomniana roślina jadalnaW.M. Szymański – Wstępne badania nad efektywnością zbioru organów podziemnych dzikich roślin jadalnych PolskiE. Pirożnikow – Postulowany przez księdza Kluka program zdrowotnego użytkowania pokarmowego dziko rosnących roślin jako lekarstwo na nędzę jednych oraz na nadmiar zbytków innychW. Wenerska – Dzikie rośliny jadalne w polskiej literaturze pięknej XIX wiekuA.Z. Kucharska, A. Sokół-Łętowska – Skład chemiczny i wykorzystanie owoców dziko rosnącychZ. Kłodnicki, A. Dróżdż – Dzikie rośliny jadalne – materiały, mapy i opracowania tekstowe Pracowni Polskiego Atlasu EtnograficznegoM. Marciniak – Dzikie rośliny jadalne w kulturze wsi wschodniej części polskich KarpatE. Szot-Radziszewska – Dziko rosnące rośliny jadalne na Kielecczyznie w XIX i XX wieku w świetle źródeł etnograficznychU. Janicka-Krzywda – Rośliny dziko rosnące zbierane w okolicach Babiej GóryŁ. Łuczaj – Dzikie rośliny jadalne używane w okresach niedoboru żywności we wschodniej części Karpat (powiaty Krosno, Sanok, Lesko, Nadwórna, Kosów i Kołomyja) według ankiety szkolnej z 1934 rokuŁ. Łuczaj – Zapomniane dzikie rośliny pokarmowe południa Polski – czyściec błotny, paprotka zwyczajna, bluszczyk kurdybanek i ostrożeń łąkowyK. Oklejewicz, Ł. Łuczaj – Ludowe nazewnictwo i klasyfikacja rodzaju Rubus (malina i jeżyna) w PolsceI. Kołodziejska-Degórska – Z czego „uwarić harbatę”? Dzikie rośliny jadane w polskich wsiach na południowej Bukowinie (Rumunia)M. Świąder – Dzikie rośliny jadalne w kolekcji roślin warzywnych ogrodu botanicznego – cZRB PAN w WarszawieI. Kosenko – The medicinal significance of hazelnut corylus spp. and its economic useT.V. Sergeeva – Prospects of Pyracantha coccinea usage in medicine, cosmetics, phytomelioration and other branchesA. Kuzemko – Wild food plants in the meadow communities of Ukraine