ISBN: |
978[zasłonięte][zasłonięte]11674 |
Wymiar: |
16.8x24.0cm |
Nr wydania: |
1 |
Seria: |
- |
Ilość stron: |
184 |
Ocena: |
- |
Waga: |
0,70 kg |
Indeks: |
597[zasłonięte]02470KS |
Rok wydania: |
2011 |
Autor: |
Łozińska Maja |
Rodzaj okładki: |
Miękka |
Stan: |
Nowa |
Wydawca: |
Wydawnictwo Naukowe PWN |
Opis książki
Podtytuł: Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety
Książka zabiera czytelników w podróż po międzywojennej Polsce, w której ważnym zmianom politycznym i gospodarczym towarzyszyły przeobrażenia w formach życia towarzyskiego i kulturze jedzenia.
Autorka Maja Łozińska w barwny sposób pisze o tych przemianach, pokazuje modne luksusowe restauracje, kawiarnie literackie i cukiernie, a także podmiejskie spelunki i wiejskie gospody. Opowiada o handlu artykułami spożywczy mi, o sklepach kolonialnych i wiejskich jarmarkach, o co dziennym stole i eleganckich przyjęciach, o słynnych smakoszach i o autorach kulinarnych przepisów.
Smakowitą opowieść ubarwiają fragmenty wspomnień, liczne anegdoty, a także ciekawe, wcześniej nie publikowane zdjęcia archiwalne oraz reprodukcje malarstwa.
Maja Łozińska zajmuje się historią życia codziennego i obyczaju w dawnej Polsce, przede wszystkim w XIX wieku i w okresie międzywojennym. Studiuje listy, wspomnienia, pamiętniki, poradniki i archiwa prasowe. Wraz z mężem Janem Łozińskim (autorem doboru ilustracji w tej książce) opublikowała między innymi Wokół kuchni i stołu, Bale i bankiety Drugiej Rzeczpospolitej, Narty - Dancing - Brydż, W przedwojennej Polsce. Życie codzienne i niecodzienne oraz W ziemiańskim dworze.