Poradnik myśliwski Ptactwo łowne
Oprawa: Twarda
Format: 15.0x21.0cm
Liczba stron: 216
ISBN: [zasłonięte]978-83-11961-1
Książka przeznaczona jest nie tylko dla myśliwych. Opisując ptactwo łowne przypomina każdemu myśliwemu, w szczególności jednak przyszłym łowcom, podstawowe wiadomości o tych ptakach, czyli o gatunkach, na które można i wolno jeszcze polować w Polsce.
Niestety pozostało ich już niewiele i łatwo je wszystkie wymienić: bażant, kuropatwa, jarząbek, dzikie gęsi (gęś gęgawa, gęś zbożowa, gęś białoczelna), dzikie kaczki (krzyżówka, cyraneczka, głowienka, czernica), gołąb grzywacz, słonka, łyska. Znaczenie łowieckie mają praktycznie tylko bażanty, kaczki krzyżówki i kuropatwy.
Pozostałe ptaki w niewielkim stopniu stanowią obiekt polowania, ale urozmaicają przynajmniej łowieckie pasje, nawet jeśli bardzo rzadko się na nie poluje. Ptactwo łowne to tylko niektóre i bardzo nieliczne gatunki ptaków dziko żyjących, na które w określonym prawem czasie wolno polować. Tradycyjnie ptaki te zawsze stanowiły pokaźną grupę wśród wszystkich gatunków zwierzyny, a dawniej zaliczano do nich m.in. następujące gatunki: drop, głuszec, cietrzew, kwiczoł, bekas, kszyk, bekasik, derkacz, batalion oraz kilka gatunków dzikich kaczek i gęsi.
Rasy psów myśliwskch
Oprawa: Miękka
Liczba stron: 128
ISBN: [zasłonięte]978-8373-213-7
Człowiek zaprzyjaźnił się z psem przed tysiącami lat, a powód nawiązania tej przyjaźni był bardzo prozaiczny - już od niepamiętnych czasów pies pomagał człowiekowi w zdobywaniu pożywienia, czyli podczas polowań.
W tej bogato ilustrowanej książce przedstawiono poszczególne rasy psów myśliwskich - psy wystawiające, płochacze, posokowce, norowce, psy gończe, aportujące i łajki. Podano informacje na temat historii ras oraz ich przeznaczenia do wykonywania określonych prac myśliwskich. Scharakteryzowano poszczególne rasy psów, tak by każdy mógł znaleźć odpowiedniego towarzysza polowań. W książce zwrócono również uwagę na to, które z tych zwierząt nadają się na psa rodzinnego.
Kuchnia myśliwska
Oprawa: Miękka
Format: 21.0x21.0cm
Liczba stron: 252
ISBN: [zasłonięte]978-8343-041-3
Dania z dziczyzny są w naszej kuchni rarytasem!
Książka adresowana jest do wszystkich smakoszy doceniających specjały kuchni myśliwskiej. Także osoby, które ich nie znają, odnajdą w dziczyźnie interesujący smak.
Prezentujemy przepisy na dania z dzika, jelenia, sarny, daniela, zająca, dzikiego królika oraz dzikiego ptactwa. W książce znalazły się też receptury na potrawy z dziczyzny serwowane w restauracjach pałacowych i zamkowych, które pielęgnują tradycje kuchni dworskiej, nowoczesne dania z dziczyzny oferowane w prestiżowych restauracjach hotelowych oraz specjały serwowane w karczmach kultywujących najlepsze tradycje kuchni staropolskiej. Zachęcamy do skorzystania z receptur prawdziwych mistrzów kuchni.