Serdecznie polecamy:
FILET Z ŁOSOSIA W SOSIE POMIDOROWYM
170G
Łosoś jest szlachetną rybą morską, chociaż wędrowną, żyjącą w dwóch środowiskach - w rzekach odbywa tarło, w morzu zaś dorasta. Wyróżnia się łososie pacyficzne, dziko żyjące (czawycza, keta) oraz łososie atlantyckie. Te ostatnie, zwane również europejskimi, żyją głównie w Morzu Bałtyckim i Północnym. Niestety dzikie łososie atlantyckie znikają, a te, które możemy kupić w sklepach pochodzą w znacznej mierze z hodowli (norweskich, szkockich).
Łosoś ma bladoróżowe, delikatne mięso - jędrne, tłuste, bez drobnych ości. Mięso ma wykwintny smak. Wykorzystuje się je do sporządzania rozmaitych potraw. Wśród najbardziej znanych można wymienić: łososia z wody, z masłem, gotowanego na parze, w galarecie, z rusztu, smażonego „sauté”, pieczonego z sosem serowym, pieczonego z sosem tatarskim.
Mięso łososia ma wysoką wartość odżywczą. Jest dość kaloryczne ze względu na obecność tłuszczu (14%). Tłuszcz ten jest bogaty w długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3.
Łosoś zawiera dużo białka, zaś z witamin szczególnie D, A oraz witamin z grupy B. Należy też do gatunków ryb najbogatszych w potas, fosfor i fluor, ale posiada i inne pierwiastki, magnez, żelazo, cynk, selen.
waga do wysyłki - 0,25 kg
Interesują Cię ilości hurtowe? Zadzwoń!