Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Łańcuch chłodniczy w produkcji mleczarskiej

12-05-2014, 20:10
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 55 zł     
Użytkownik miastobollywood
numer aukcji: 4214774955
Miejscowość Krzywiczyny
Wyświetleń: 1   
Koniec: 12-05-2014 19:59:03

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Łańcuch chłodniczy w produkcji mleczarskiej
Spis treści

Wstęp

l. Chłodnictwo - zarys ogólny
1. Chłodzenie jako metoda utrwalania jakościowych cech żywności
2. Pojęcie łańcucha chłodniczego
3. Rozwiązania układów chłodniczych
4. Czynniki chłodnicze

II. Jakość w produkcji mleczarskiej na tle jakości w technologii żywności
1. Definicja jakości w systemie produkcji żywności
2. Rozwiązania systemu zapewnienia jakości w produkcji żywności
A. System GMP
B. System HACCP
C. Akty prawne w kształtowaniu jakości produkcji żywności
3. Normy jakości mleka surowego i jego przetworów
4. Czynniki związane z jakością mleka, uzasadniające potrzebę chłodzenia
A. Charakterystyka drobnoustrojów zanieczyszczających mleko
B. Warunki rozwoju drobnoustrojów

III. Techniczne i technologiczne aspekty łańcucha chłodniczego w produkcji mleka surowego i jego przetworów
1. Chłodnicza obróbka mleka surowego w gospodarstwie mleczarskim
A. Zasady postępowania z mlekiem po zakończeniu doju
B. Wymagania stawiane urządzeniom do schładzania mleka
C. Systemy schładzania i przechowywania schłodzonego mleka
D. Schładzanie i przechowywanie mleka w konwiach
Konwiowe schładzalniki z basenem wodnym
Konwiowe schładzalniki nurnikowe (immersyjne)
Konwiowe schładzalniki ociekowe
Ryzyko wynikające ze stosowania konwi w procesie schładzania
E. Schładzanie i przechowywanie mleka w zbiornikach niestacjonarnych
F. Schładzanie i przechowywanie mleka w zbiornikach stacjonarnych
G. Schładzanie mleka z udziałem oziębiaczy płytowych
H. Urządzenia do odzyskiwania ciepła odpadowego ze schładzanego mleka
l. Czynniki określające racjonalny dobór schładzalnika do gospodarstwa
2. Odbiór i transport mleka surowego od producentów do zakładu przetwórczego
A. Konstrukcyjna charakterystyka autocystern do odbioru mleka
B. Ogólne zasady użytkowania autocystern do odbioru mleka
C. Punkty skupu w łańcuchu chłodniczym produkcji mleczarskiej
3. Wybrane zagadnienia łańcucha chłodniczego w przetwórstwie mleka.
A. Odbiór i przechowywanie mleka w zakładzie przetwórczym
B. Chłodnictwo w produkcji mleka i śmietany spożywczej
C. Chłodnictwo w produkcji jogurtu stałego i mieszanego
D. Chłodnictwo w produkcji serów
E. Chłodnictwo w produkcji masła
F. Charakterystyka urządzeń w łańcuchu chłodniczym w przetwórstwie mleka
Zbiorniki stosowane w przetwórstwie mleczarskim . Wymienniki ciepła
Płytowe wymienniki ciepła
Rurowe wymienniki ciepła
Oziębiacz rurowy
Skrobakowy wymiennik ciepła
Podstawy eksploatacji wymienników ciepła
Aparaty pasteryzujące typu płytowego i rurowego . G. Przechowywanie produktów mleczarskich
4. Elementy łańcucha chłodniczego w dystrybucji produktów mleczarskich
A. Transport chłodniczy produktów mleczarskich
Kategorie pojazdów do transportu chłodniczego Konstrukcyjna charakterystyka pojazdów chłodniczych
Systemy chłodzenia komór transportowych
Ogólne zasady użytkowania pojazdów do dystrybucji produktów mleczarskich
B. Urządzenia chłodzące w miejscach dystrybucji produktów mleczarskich
Urządzenia do przechowywania produktów mleczarskich
Urządzenia chłodnicze w miejscach dystrybucji produktów mleczarskich

IV. Wybrane aspekty rynku urządzeń chłodniczych stosowanych w produkcji mleczarskiej

V. Charakterystyka firm oferujących urządzenia do schładzania mleka
Zobacz także inne nasze aukcje:




Dla kóz, drobiu, koni, psów, kotów, owiec, trzody, królików, gospodarstwa ...




Masz jakieś pytania? Pisz, dzwoń - [zasłonięte]@irdpoland.pl | tel. 696 [zasłonięte] 888