Tytuł
Ćwiczenia z technologii przetwórstwa
węglowodanów
Autor
Grażyna Lisińska, Wacław Leszczyński, Antoni Golachowski, Piotr
Regiec, Anna Pęksa, Agnieszka Kita
Opis
Wydawnictwo Uniw. Przyrodniczy we Wrocławiu
ISBN
83[zasłonięte]87866-7
Wrocław 2002, wyd. 1, format 170 x 240,
objętość 164 str., oprawa miękka
Skrypt „Ćwiczenia z technologii
przetwórstwa węglowodanów" przewidziany jest dla studentów Wydziału Nauk o
Żywności Akademii Rolniczej we Wrocławiu kierunku: technologia żywności i
żywienia, wykonujących ćwiczenia w ramach przedmiotów: „Technologia
węglowodanów", „Technologia specjalizacyjna - Technologia przetwórstwa
ziemniaczanego" i „Technologia specjalizacyjna - Technologia i chemia skrobi".
Pierwszy z przedmiotów wykładany jest dla studentów studiów inżynierskich, a
pozostałe dwa - dla studentów studiów magisterskich specjalizacji Technologia
produktów roślinnych i przechowalnictwa.
Ze skryptu mogą również
korzystać studenci studiów inżynierskich i magisterskich kierunków: Rolnictwo,
Zarządzanie i marketing, Technika rolnicza i leśna Wydziału Rolniczego Akademii
Rolniczej we Wrocławiu oraz studenci innych uczelni rolniczych w Polsce o
podobnym profilu nauczania.
Przyjęta jako tytuł skryptu nazwa:
„Technologia przetwórstwa węglowodanów" została wprowadzona umownie i obejmuje
branże przemysłu spożywczego przerabiające surowce węglowodanowe (cukrownictwo,
krochmalnictwo), a także przemysł cukierniczy i przetwórstwo
ziemniaczane.
Materiał zawarty w skrypcie został podzielony na 15
ćwiczeń, napisanych według ustalonego schematu: teoretyczna część
charakteryzująca dany przemysł, cechy określające jakość opisywanego surowca lub
produktu, opis stosowanych metod analizy i sposób wykonania ćwiczenia,
sprawozdanie z wykonanego ćwiczenia. Literatura dodatkowa, pomocna w zrozumieniu
opisywanych zagadnień, została zamieszczona na końcu skryptu.
Skrypt
opracowali autorzy, którzy prowadzą wykłady lub ćwiczenia z zakresu technologii
węglowodanów, technologii przetwórstwa ziemniaczanego, technologii i chemii
skrobi, technologii cukiernictwa i tłuszczów roślinnych. Stronę techniczną
skryptu przygotowała Teresa Sokołowska.
Autorzy będą wdzięczni
Czytelnikom za uwagi dotyczące formy i treści skryptu, pomocne przy
opracowywaniu drugiego wydania skryptu z technologii przetwórstwa
węglowodanów.
Wstęp
Ćwiczenie 1. Technologiczna ocena jakości buraka cukrowego
Ćwiczenie 2. Ocena jakości i efektu oczyszczania soków cukrowniczych
.
Ćwiczenie 3. Cukier i ocena jego jakości
Ćwiczenie 4. Ocena jakości
melasu
Ćwiczenie 5. Wyroby czekoladowe i czekoladopodobne - ocena
jakości
Ćwiczenie 6. Ocena jakości ziemniaka
Ćwiczenie 7. Określenie
wybranych właściwości skrobi
Ćwiczenie 8. Modyfikaty skrobiowe
Ćwiczenie
9. Kwasowa i enzymatyczna hydroliza skrobi ziemniaczanej.
Ćwiczenie 10.
Czipsy ziemniaczane - ocena jakości
Ćwiczenie 11. Frytki ziemniaczane -
ocena jakości
Ćwiczenie 12. Chrupki - ocena jakości
Ćwiczenie 13.
Tłuszcze smażalnicze - ocena jakości
Ćwiczenie 14. Wyroby suszone z
ziemniaka - ocena jakości
Ćwiczenie 15. Produkty uboczne przemysłu
ziemniaczanego
Literatura
Załączniki
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt
zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu.
Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.
NAJBARDZIEJ
POSZUKIWANE KSIĄŻKI
ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!