SPIS TREŚCI:1. Ogólne przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy1.1. Niebezpieczeństwo zatrucia ...1.2. Niebezpieczeństwo pożaru i wybuchu1.3. Niebezpieczeństwo skaleczenia i oparzenia2. Oznaczanie niektórych właściwości fizykochemicznych związków organicznych oraz metody ich oczyszczania i rozdziału2.1. Krystalizacja2.2. Rodzaje destylacji2.3. Ekstrakcja2.4. Sublimacja2.5. Oznaczanie temperatury topnienia i wrzenia związków organicznych .2.6. Krystalizacja kwasu szczawiowego2.7. Zagadnienia obowiązujące przy zaliczaniu3. Analiza elementarna związków organicznych3.1. Klasyfikacja związków organicznych3.2. Analiza jakościowa pierwiastków3.3. Wykrywanie grup funkcyjnych w związkach organicznych3.4. Zagadnienia obowiązujące przy zaliczaniu4. Węglowodory łańcuchowe (alifatyczne)4.1. Alkany4.2. Alkeny4.3. Alkiny4.4. Niektóre właściwości chemiczne węglowodorów łańcuchowych4.5. Otrzymywanie i badanie właściwości węglowodorów łańcuchowych .4.6. Ćwiczenia audytoryjne z zasad słownictwa węglowodorów .4.7. Zagadnienia obowiązujące przy zaliczaniu5. Węglowodory aromatyczne5.1. Izomeria pochodnych benzenu5.2. Reakcje węglowodorów aromatycznych5.3. Otrzymywanie nitrobenzenu5.4. Otrzymywanie mdinitrobenzpnu5.5. Otrzymywanie 5.6. Zagadnienia obowiązujące przy zaliczaniu6. Alkohole, fenole, etery6.1. Alkohole6.2. Fenole6.3. Etery6.4. Badanie właściwości chemicznych alkoholi i fenoli6.5. Otrzymywanie eteru dietylowego6.6. Zagadnienia obowiązujące przy zaliczaniu7. Aldehydy i ketony7.1. Słownictwo aldehydów i ketonów7.2. Właściwości chemiczne aldehydów i ketonów7.3. Otrzymywanie aldehydów i ketonów7.4. Badanie właściwości chemicznych aldehydów i ketonów . .7.5. Polikondensacja - otrzymywanie żywic7.6. Oznaczanie aldehydu mrówkowego7.7. Zagadnienia obowiązujące przy zaliczaniu8. Kwasy organiczne, estry8.1. Podział kwasów organicznych8.2. Słownictwo kwasów organicznych8.3. Kwasy monokarboksylowe8.4. Kwasy dwufunkcyjne8.5. Współczesne poglądy na izomerię optyczną8.6. Chlorowcokwasy8.7. Hydroksykwasy8.8. Oksokwasy8.9. Kwasy dikarboksylowe8.10. Estry8.11. Słownictwo estrów8.12. Właściwości chemiczne estrów8.13. Mechanizm estryfikacji8.14. Badanie właściwości chemicznych kwasów karboksylowychOtrzymywanie octanu etylu815. Zagadnienia obowiązujące przy zaliczaniu9. Tłuszcze, lipidy, mydła91. Zmydlanie tłuszczów, otrzymywanie mydła92. Zagadnienia obowiązujące przy zaliczaniu10. Halogenki, bezwodniki i amidy kwasowe10.1. Halogenki acylowe10.2. Bezwodniki kwasowe10.3. Amidy kwasowe10.4. Otrzymywanie acetanilidu .10.5. Otrzymywanie fenoloftaleiny10.6. Otrzymywanie azotanu mocznika10.7. Hydroliza mocznika10.8. Reakcja mocznika z kwasem azotawym10.9. Otrzymywanie biuretu10.10. Zagadnienia obowiązujące przy zaliczaniu11. Aminy11.1. Aminy alifatyczne .11.2. Izomeria związków aminowych (amin alifatycznych) .11.3. Aminy aromatyczne11.4. Otrzymywanie aniliny11.5. Zagadnienia obowiązujące przy zaliczaniu12. Barwniki azowe12.1. Reakcje dwuazowania12.2. Sprzęganie związków diazowych12.3. Otrzymywanie barwników azowych12.4. Zagadnienia obowiązujące przy zaliczaniu13. Aminokwasy i białka131. Słownictwo aminokwasów132. Właściwości chemiczne aminokwasów133. Białka134. Badanie właściwości chemicznych aminokwasów i białek135. Oznaczanie punktu izoelektrycznego kazeiny . . . .136. Zagadnienia obowiązujące przy zaliczaniu14. Monosacharydy141. Tworzenie nazw i pisanie wzorów monosacharydów . .142. Pentozy143. HeksozyWłaściwości chemiczne monosacharydów .144. Badanie właściwości chemicznych cukrów .145. Ilościowe oznaczanie cukrów metodę Bruhnsa . . . .146. Zagadnienia obowiązujące przy zaliczaniu15. Oligo- i polisacharydy15.1. Oligosacharydy15.2. Polisacharydy15.3. Badanie właściwości chemicznych oligo- i polisacharydów15.4. Zagadnienia obowiązujące przy zaliczaniu16. Związki heterocykliczne16.1. Słownictwo związków heterocyklicznych16.2. Związki heterocykliczne pięcioczłonowe16.3. Związki heterocykliczne sześcioczłonowe16.4. Zagadnienia obowiązujące przy zaliczaniuLiteratura