Tytuł
Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności
Opis produktu
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe UMK
ISBN:
978-83-[zasłonięte]-2940-0
Warszawa 2013, wydanie 1, format 210 x
290, objętość 182 str., oprawa miękka
Skrypt przeznaczony jest
dla studentów stacjonarnych i zaocznych uniwersyteckich, rolniczych oraz
przyrodniczych studiów chemicznych o specjalności chemia i analiza żywności.
Zawiera informacje dotyczące analizy różnych produktów żywnościowych i surowców
stosowanych w produkcji środków spożywczych. Poznanie podstawowych metod analizy
oraz ich zastosowanie w późniejszej pracy zawodowej jest niezbędną umiejętnością
absolwenta kierunku chemicznego o specjalności żywność lub technologia żywności.
Cenne informacje znajdą tu także pracownicy laboratoriów przemysłu spożywczego
lub placówek zajmujących się kontrolą jakości żywności.
Część I. ANALIZA CHEMICZNA
Przepisy BHP
Wymagane w opracowaniach
parametry analizy statystycznej
Przygotowanie i mianowanie
roztworów
Ćwiczenie nr 1. Oznaczanie suchej masy w produktach
żywnościowych
Ćwiczenie nr 2. Oznaczanie wapnia w produktach mlecznych metodą
objętościową
Ćwiczenie nr 3. Oznaczanie wybranych składników produktów
mlecznych
Ćwiczenie nr 4. Oznaczanie ca2+ w wodach mineralnych
Ćwiczenie
nr 5. Oznaczanie mg2+ w wodach mineralnych
Ćwiczenie nr 6. Oznaczanie
witaminy e w żywności
Ćwiczenie nr 7. Oznaczanie witaminy c w
żywności
Ćwiczenie nr 8. Wykorzystanie metod elektrochemicznych w analizie
żywności
Ćwiczenie nr 9. Oznaczanie barwników w żywności
Ćwiczenie nr 10.
Analiza produktów zbożowych
Ćwiczenie nr 11. Analiza przetworów
owocowo-warzywnych
Ćwiczenie nr 12. Oznaczanie szczawianów rozpuszczalnych w
wybranych grupach żywności
Ćwiczenie nr 13. Oznaczanie tiocyjanianów w
warzywach
Ćwiczenie nr 14. Oznaczanie całkowitej zawartości związków
fenolowych (tpc) w przyprawach i ziołach
Ćwiczenie nr 15. Oznaczanie
ß-karotenu w marchwi
Ćwiczenie nr 16. Oznaczanie pektyn w surowcach i
przetworach owocowo-warzywnych
Literatura
Część II. ELEMENTY ANALIZY
MIKROBIOLOGICZNEJ ŻYWNOŚCI
Zasady pracy w laboratorium
mikrobiologicznym
Podstawowe informacje
Ćwiczenie nr 1. Oznaczanie
bakterii termofilnych tworzących przetrwalniki w produktach o wysokiej
czystości
Ćwiczenie nr 2. Oznaczanie liczby drożdży i pleśni w ziarnach zbóż,
mące pszennej, żytniej oraz w chlebie żytnim i pszennym
Ćwiczenie nr 3.
Oznaczanie obecności i miana pałeczek Escherichia coli w mleku pasteryzowanym,
śmietanie, jogurcie i lodach
Ćwiczenie nr 4. Oznaczanie liczby bakterii
Bacillus cereus w produktach dla dzieci i sproszkowanych produktach
mlecznych
Literatura
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej
koszt zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu.
Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.
NAJBARDZIEJ
POSZUKIWANE KSIĄŻKI
ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!