Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

~Marchlewski - Chemia fizjologiczna tom 1-2

02-06-2012, 19:51
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 19.99 zł     
Użytkownik martinom17
numer aukcji: 2286672486
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 8   
Koniec: 18-05-2012 13:28:56

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

HTML clipboard

~Marchlewski - Chemia fizjologiczna tom 1-2

 

 

 

* Okładka: miękka
* Wydawnictwo: Kraków 1947 i 1950
* Wydanie: ?
* Ilość stron: 362, 559
* Stan: +dst
/dst-

 

 

SPIS -ROZDZIAŁÓW TOMU II-go. I. Enzymy.

1.       Kinetyka reakcji enzymatycznych....................................................

2.       Wpływ 'temperatury,  pH i  elektrolitów na 'tok  reakcja
enzymatycznych.................  Chemiczna struktura enzymów  

3.       Substancje hamujące i potęgujące działanie enzymów

4.       Odwracalność   reakcji   enzymatycznych

5.       Klasyfikacja enzymów

6.       Hydrolazy       

7.       Bsteraziy

8.   Kairbohydraizy      

10.        FofSforylaBy'               

11.   Desmolazy      

12.   IŁ Utlenianie tkankowe.

1.       Istota procesów utleiiiiania w tkankach   

 

2.       Poitemcjał oksydoredukcyjny       

3.       Układ 'Cytochromowy      

4.       Dehyidlro!geinaizly...................................................................................

5.       CO3 jako produkt .yitleniainiiia tkankowego 

UL Gospodarka energetyczna przemiany materii

IV. Przyswajanie węgla

 

 Mechanizmy przyswajania CO2

2. Przyswajanie chemosyntetyczaiie      

3. Przyswajanie

V. Trawienie.

1. Ślina    .    

2.        Sok żołądkowy     

3.        Sok trznstkowj'...............................................................

Ł Żółć.................................

5. Sok  jelitowy                                                                    

6 Udział drobnoustrojów w procesach trawienia

 

7. Wchłanianie  przewodu pokarmowego

VI. Krew.

L Osocze

2,   Krzepniecie krwi

3.   Komórki krwi

Ł Gazy krwi................................................................

5. Eównowaga kwasowo-zasadowa w krwi.............................

<>. Składmiiki miineralne osocza i gospodarka wodą w ustroju

;VII. Przemiana białek.

1.        Ilościowa i jakośoŁoiwa przeróbka białek pokarmowych 

2.        Losy grup aminowyich w ustroju zwierzęcym  

3.        Przemiany beza«0towych resat aminokwasów  

4.        Losy poszczególnych,   anuiaiofcwasów   w  toku   p/rzemiamy
mlaterii    

VIII. Rola grup metylowych w przemianie materii i procesy
transmetylacji      ....................................................................................

IX.. Przemiana kwasów nukleinowych

1.        Regulacja gospodarki cukrowcami w ustroju zwierzęcym

2.        Biologiczny rozkład cukrowców...............................................

3.        Synteza cukrowców w ustroju zwierzęcym

-•XL Przemiana tłuszczowców.

1.       Rozmieszczenie tłuszczu w organizmie zwierzęcym i jego wędrówka w ustroju

2.   Rozkład  kwajsów  tłufczc)5owj7eh     

3.       Przemiiania kwasu acetylooctowego  

4.       Biologiczna syiiteaa tłuszczów.........................................................

5.       Biologiczna wartość tłuszceów pokiarmowyich ....

XII. Przemiana składników mineralnych ustroju.

1.        Sód i Potas         

2.   Chlor         

3.   Fluor        

4.   Jod      
5 Wapń i fosfor

6.       Żelazio       

7.   Pienwiastki śladowe

XIII. Witaminy.

I. Wiitamlijny  rozpuszceialne  w  tłu.szoziach

A.  Witaminy E — tokoferole  

B.   Witamin K —  filocliinon   

II. Witamimy rozpuszczalne w wodzie
A. Witaminy B............................................

1.        Rozwój badań nad witamina/mi

2.        Tiamina — witamin b

3.        Witamin B2 — ryboflawkm

4.        Pirydobsyna - witamin B6

Niacjina  

       6. Biotyna    

7.       Kwas   pantotenowy    

8.       Kwas   foliowy   ('kwap   ptei-oiłog-liuitamjLJiowy)   onaz
'inne witaminy biorące udział  w   W3'twa>rzaniu ko­
mórek krwi................................................................................

A. Witamin C — kwas askorbinowy...............................................

III, Snibstameje współzawodniczące z witaminami   w   ustroju lawierzęcym — aabywitamŁy    

XIV. Hormony.

1.   Hormony pnzysadki móagowej........................................................

A.  Płat przedni praysiaidki................................................................

B.   Tylny, płat przysadki -  

2.        Hormon  gruczołu tarczowego..........................................................

3.        Hormon gruczołów pnzytareizowycłi      

4.        Insulina.......................................................

5.        Hormony rdzenia miaidneroza      ....................................................

6.   Neurohormony    

7.  Endogenne produkty diziałajace na układ krążenia   

XV. Mocz.

1.       Własności fizycznie moteBu    .........................................................

2.       Prawidłowe składniki     .....................................................................

A.  Składniki az0fcowie mioioziu     

B.   Skłaidniifci orgamiazme beaazotowe.  

C.   Skłaidnliiki niteorganiczne................................

&. Patologiczne składmiki mocau   

A. Białko         ............................................

B.   Cukier       

C.   Ciała ketonow

D.  Barwiki..........................................................

4.        Nieorganiiozine osady w moczu i kamiemie moicaowe

Produkty procesów odtruwamia wydalane a moczem  

 

 

 

 

ZAPRASZAM NA POZOSTAŁE MOJE AUKCJE!!!