~Marchlewski - Chemia fizjologiczna tom 1-2
* Okładka: miękka* Wydawnictwo: Kraków 1947 i 1950* Wydanie: ?* Ilość stron: 362, 559* Stan: +dst/dst-
SPIS -ROZDZIAŁÓW TOMU II-go. I. Enzymy.
1. Kinetyka reakcji enzymatycznych....................................................
2. Wpływ 'temperatury, pH i elektrolitów na 'tok reakcja enzymatycznych................. Chemiczna struktura enzymów
3. Substancje hamujące i potęgujące działanie enzymów
4. Odwracalność reakcji enzymatycznych
5. Klasyfikacja enzymów
6. Hydrolazy
7. Bsteraziy
8. Kairbohydraizy
10. FofSforylaBy'
11. Desmolazy
12. IŁ Utlenianie tkankowe.
1. Istota procesów utleiiiiania w tkankach
2. Poitemcjał oksydoredukcyjny
3. Układ 'Cytochromowy
4. Dehyidlro!geinaizly...................................................................................
5. CO3 jako produkt .yitleniainiiia tkankowego
UL Gospodarka energetyczna przemiany materii
IV. Przyswajanie węgla
Mechanizmy przyswajania CO2
2. Przyswajanie chemosyntetyczaiie
3. Przyswajanie
V. Trawienie.
1. Ślina .
2. Sok żołądkowy
3. Sok trznstkowj'...............................................................
Ł Żółć.................................
5. Sok jelitowy
6 Udział drobnoustrojów w procesach trawienia
7. Wchłanianie z przewodu pokarmowego
VI. Krew.
L Osocze
2, Krzepniecie krwi
3. Komórki krwi
Ł Gazy krwi................................................................
5. Eównowaga kwasowo-zasadowa w krwi.............................
<>. Składmiiki miineralne osocza i gospodarka wodą w ustroju
;VII. Przemiana białek.
1. Ilościowa i jakośoŁoiwa przeróbka białek pokarmowych
2. Losy grup aminowyich w ustroju zwierzęcym
3. Przemiany beza«0towych resat aminokwasów
4. Losy poszczególnych, anuiaiofcwasów w toku p/rzemiamy mlaterii
VIII. Rola grup metylowych w przemianie materii i procesy transmetylacji ....................................................................................
IX.. Przemiana kwasów nukleinowych
1. Regulacja gospodarki cukrowcami w ustroju zwierzęcym
2. Biologiczny rozkład cukrowców...............................................
3. Synteza cukrowców w ustroju zwierzęcym
-•XL Przemiana tłuszczowców.
1. Rozmieszczenie tłuszczu w organizmie zwierzęcym i jego wędrówka w ustroju
2. Rozkład kwajsów tłufczc)5owj7eh
3. Przemiiania kwasu acetylooctowego
4. Biologiczna syiiteaa tłuszczów.........................................................
5. Biologiczna wartość tłuszceów pokiarmowyich ....
XII. Przemiana składników mineralnych ustroju.
1. Sód i Potas
2. Chlor
3. Fluor
4. Jod 5 Wapń i fosfor
6. Żelazio
7. Pienwiastki śladowe
XIII. Witaminy.
I. Wiitamlijny rozpuszceialne w tłu.szoziach
A. Witaminy E — tokoferole
B. Witamin K — filocliinon
II. Witamimy rozpuszczalne w wodzie A. Witaminy B............................................
1. Rozwój badań nad witamina/mi
2. Tiamina — witamin b
3. Witamin B2 — ryboflawkm
4. Pirydobsyna - witamin B6
Niacjina
6. Biotyna
7. Kwas pantotenowy
8. Kwas foliowy ('kwap ptei-oiłog-liuitamjLJiowy) onaz 'inne witaminy biorące udział w W3'twa>rzaniu ko mórek krwi................................................................................
A. Witamin C — kwas askorbinowy...............................................
III, Snibstameje współzawodniczące z witaminami w ustroju lawierzęcym — aabywitamŁy
XIV. Hormony.
1. Hormony pnzysadki móagowej........................................................
A. Płat przedni praysiaidki................................................................
B. Tylny, płat przysadki -
2. Hormon gruczołu tarczowego..........................................................
3. Hormon gruczołów pnzytareizowycłi
4. Insulina.......................................................
5. Hormony rdzenia miaidneroza ....................................................
6. Neurohormony
7. Endogenne produkty diziałajace na układ krążenia
XV. Mocz.
1. Własności fizycznie moteBu .........................................................
2. Prawidłowe składniki .....................................................................
A. Składniki az0fcowie mioioziu
B. Skłaidniifci orgamiazme beaazotowe.
C. Skłaidnliiki niteorganiczne................................
&. Patologiczne składmiki mocau
A. Białko ............................................
B. Cukier
C. Ciała ketonow
D. Barwiki..........................................................
4. Nieorganiiozine osady w moczu i kamiemie moicaowe
Produkty procesów odtruwamia wydalane a moczem
ZAPRASZAM NA POZOSTAŁE MOJE AUKCJE!!!