WITAM PAŃSTWA SERDECZNIE!!!!
PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST WYSZUKANA i
~ MIKROBIOLOGIA ŻYWNOŚCI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ~
STANISŁAW J. ZALEWSKI
Mikrobiologia żywności stanowi podstawę nauk o żywności. Wszystkie zmiany, jakie się w niej dokonują, przeprowadzane są niemal wyłącznie z udziałem drobnoustrojów. To one są głównym zagrożeniem trwałości produktów, gdyż przeprowadzają procesy ich rozkładu. Są także zagrożeniem bezpieczeństwa żywności. Wyodrębniono szereg pato-gennych gatunków bakterii i grzybów, które mogą rozwijać się w środowisku różnych rodzajów żywności i wraz z nią przedostawać do organizmu człowieka. Niebezpieczne mogą być również wirusy, a także pierwotniaki pasożytujące u zwierząt. Wprawdzie nic mogą się namnażać w produktach spożywczych konsumentów, jednak przy odpowiedniej koncentracji są w stanie spowodować zachorowania. Poza wymienionymi związana jest z żywnością jeszcze trzecia grupa drobnoustrojów, które wykorzystywane są w procesie technologicznym do nadawania produktom pożądanych cech jakościowych.
Można wpływać na przebieg procesów życiowych drobnoustrojów. Umożliwia to wiedza na temat ich ekologii, możliwości dostosowania się do zmieniających się warunków środowiskowych oraz wrażliwości na działanie czynników stresu środowiskowego, a także poznanie mechanizmów interakcji między drobnoustrojami a środowiskiem żywności zachodzących podczas procesów psucia czy przetwórstwa i ich wpływu na zachowanie się patogenów żywnościowych.
Niezbędne wiadomości z tego zakresu zawarte zostały w niniejszym podręczniku. W części pierwszej opisano drobnoustroje bytujące w różnych rodzajach żywności, ich właściwości fizjologiczne i rodzaj oddziaływania. Omówiono tu także podstawowe procesy metabolizmu drobnoustrojów umożliwiające im wykorzystanie składników żywności na potrzeby życiowe, ze szczególnym uwzględnieniem zdobywania energii, przy braku której zatrzymują się wszystkie procesy życiowe komórki. W części tej omówiono także oddziaływanie na drobnoustroje czynników związanych bezpośrednio ze środowiskiem żywności oraz tych, które oddziałują na nią ze środowiska zakładów podczas procesu produkcyjnego. W części drugiej przedstawione zostały intoksykacje i infekcje pokarmowe oraz zarazki, które są potencjalną przyczyną tego rodzaju zagrożeń. Część trzecia omawia mikroflorę specyficzną dla poszczególnych rodzajów żywności zwierzęcego pochodzenia, 2 uwzględnieniem związanych z jej obecnością zagrożeń, zarówno trwałości produktów, jak i ich bezpieczeństwa dla konsumentów. W części ostatniej (dodatek) przedstawiono nowe metody utrwalania żywności, które wychodzą naprzeciw skłonnościom konsumentów do spożywania żywności możliwie najmniej przetworzonej, a jednocześnie bezpiecznej. Omówione tutaj zostały także możliwości, jakimi dysponują drobnoustroje w przeciwdziałaniu różnym czynnikom stresu środowiskowego, wywieranego na nie w celu ich eliminacji. Te ich zdolności adaptacyjne sprawiły, że zdołały przetrwać i nadal są integralnym składnikiem naszej biosfery.
Podręcznik przeznaczony jest dla studentów wydziałów weterynaryjnych i nauk o żywności. Może być również źródłem wiedzy dla pracowników inspekcji nadzorujących produkcję żywności zwierzęcego pochodzenia oraz technologów, w zakładach przemysłu spożywczego.
SPIS TREŚCI SKRÓCONY CZĘŚĆ I WYBRANE DZIAŁY BIOLOGII OGÓLNEJ DROBNOUSTROJÓW CZĘŚĆ II ŻYWNOŚĆ JAKO ŚRODOWISKO EKOLOGICZE DLA DROBNOUSTROJÓW CZĘŚĆ III CZYNNIKI OGÓLNOŚRODOWISKOWE - CZŁOWIEK - POMIESZCZENIA PRODUKCYJNE - POWIETRZE - ZWIERZĘTA - OCZYSZCZANIE I DEZYNFEKCJA - OPAKOWANIA CZĘŚĆ IV DROBNOUSTROJE CHOROBOTWÓRCZE I WSKAŹNIKOWE W ŻYWNOŚCI - ZATRUCIA POKARMOWE I ICH PROFILAKTYKA - RODZINA ENTEROBACTERIACEAE - PAŁECZKI JELITOWE - RODZINA BACILLACEAE - RODZINA MICROCOCCACEAE - RODZINA VIBRONACEAE - RODZINA PSEUDOMONADACEAE - RODZINA SPIRILLACEAE - BAKTERIE WSKAŹNIKOWE - WIRUSY - GRZYBY CZĘŚĆ V SZCZEGÓŁOWA MIKROBIOLOGIA ŻYWNOŚCI - MIĘSO I JEGO PRZETWORY - RYBY I ICH PRZETWORY - DRÓB I JEGO PRZETWORY - JAJA I ICH PRZETWORY - MLEKO I JEGO PRZETWORY - MIKROBIOLOGIA KONSERW
SPIS TREŚCI SKRÓCONY
CZĘŚĆ I
WYBRANE DZIAŁY BIOLOGII OGÓLNEJ DROBNOUSTROJÓW
CZĘŚĆ II
ŻYWNOŚĆ JAKO ŚRODOWISKO EKOLOGICZE DLA DROBNOUSTROJÓW
CZĘŚĆ III
CZYNNIKI OGÓLNOŚRODOWISKOWE
- CZŁOWIEK
- POMIESZCZENIA PRODUKCYJNE
- POWIETRZE
- ZWIERZĘTA
- OCZYSZCZANIE I DEZYNFEKCJA
- OPAKOWANIA
CZĘŚĆ IV
DROBNOUSTROJE CHOROBOTWÓRCZE I WSKAŹNIKOWE W ŻYWNOŚCI
- ZATRUCIA POKARMOWE I ICH PROFILAKTYKA
- RODZINA ENTEROBACTERIACEAE - PAŁECZKI JELITOWE
- RODZINA BACILLACEAE
- RODZINA MICROCOCCACEAE
- RODZINA VIBRONACEAE
- RODZINA PSEUDOMONADACEAE
- RODZINA SPIRILLACEAE
- BAKTERIE WSKAŹNIKOWE
- WIRUSY
- GRZYBY
CZĘŚĆ V
SZCZEGÓŁOWA MIKROBIOLOGIA ŻYWNOŚCI
- MIĘSO I JEGO PRZETWORY
- RYBY I ICH PRZETWORY
- DRÓB I JEGO PRZETWORY
- JAJA I ICH PRZETWORY
- MLEKO I JEGO PRZETWORY
- MIKROBIOLOGIA KONSERW
WYDAWNICTWO - NAUKOWO-TECHNICZNE
ROK - 1985
OKŁADKA - TWARDA
OBWOLUTA -
WYDANIE - I
NAKŁAD - 5.000
STR. - 490
WYMIARY - 25 x17,5 cm
GORĄCO POLECAM!!!!!!!
STAN KSIĄŻKI JAK NA WIEK OKREŚLAM NA BDB=!!!!
( drobne przybrudzenia i przytarcia< lekko rozklejajacy się grzbiet)
UWAGI:KOSZT PRZESYŁKI ZWYKŁEJ WYNOSI 8,30ZŁ, A PRIORYTETOWEJ 10,90Zł.KOSZT PRZESYŁKI ZWYKŁEJ POLECONEJ WYNOSI 10,50ZŁ, A PRIORYTETOWEJ 13,10ZŁza przesyłkę niepoleconą nie odpowiadamTEL: 0-519-[zasłonięte]-470CHĘTNIE DOŚLĘ DODATKOWE ZDJĘCIA!!!PYTANIA PROSZĘ KIEROWAĆ NA E-MAIL BĄDŹ KONTAKTOWAĆ SIĘ ZE MNĄ TELEFONICZNIE. DANE DO PRZELEWU ORAZ DODATKOWE INFORMACJE ZNAJDUJĄ SIĘ NA STRONIE O MNIE.
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA
_FENOOMEN_