|
|
|
|
|
|
|
|
|
Morinda citrifolia
NONI |
|
|
|
|
|
|
|
|
RODZINA Rubiaceae
|
|
OPIS |
|
Wiecznie zielone drzewo które osiąga wysokość od 3 do 7 metrów, ma sztywne i twarde gałęzie z których wyrastają duże ciemnozielone, błyszczące liście. Z małych pączków rozwijają się bujne białe kwiaty o delikatnym zapachu z których w kolejnym etapie powstają perłowo białe owoce. Gdy dojrzewają stają się zielone by w końcowej fazie nabrać zielonożółtego koloru. Niedojrzałe lub pół dojrzałe owoce można jeść na surowo, wysuszone lub ugotowane. W pełni dojrzałe charakteryzują się specyficznym zapachem i gorzkim smakiem. Jednak właśnie wtedy zawierają bardzo dużą ilość składników witalnych, są całkowicie nietrujące i lekko strawne.
Noni jest bardzo odporne na choroby, odznacza się dużą żywotnością i dożywa bardzo późnego wieku. Jest w stanie przetrwać długie okresy suszy i nie niszczy go morska woda.
Noni rodzi cały czas. Na drzewie lub krzaku znajdujemy o każdej porze roku zarówno niedojrzałe, pół dojrzałe jak i dojrzałe owoce które mogą być zbierane do 14 razy w roku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 nasiona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
UPRAWA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Noni nigdzie nie jest systematycznie uprawiana. Rośnie dziko na terenach Australii , w niektórych tropikalnych regionach Afryki i Ameryki Południowej, na Wyspach Karaibskich, w Chinach, w Malezji, Indiach i Filipinach.
Morinda citrifolia rośnie na prawie całym obszarze Pacyfiku.
Nasiona namaczamy w letniej wodzie przez około 48 godzin. Następnie wysadzamy na głębokość około 1cm do podłoża z dodatkiem włókien kokosowych, piasku bądź perlitu. Temperatura niezbędna do rozpoczęcia procesu kiełkowania wynosi około 30°C. Do stałej uprawy należy wybrać miejsce o bardzo dużym nasłonecznieniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GALERIA ZDJĘĆ
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zapraszamy również do zapoznania
się z ofertą dostępną na naszych aukcjach
Kliknij poniżej
Pokaż inne
przedmioty sprzedającego
a cały świat może być w Twoim
ogrodzie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|