Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

[WO] Sos rybny SQUID 300ml Tajlandia

08-02-2015, 17:47
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 5.50 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 5.50 zł     
Użytkownik dalnet_2004
numer aukcji: 4886323080
Miejscowość Gdynia
Kupiono sztuk: 37    Zostało sztuk: 963    Licytowało: 35    Wyświetleń: 95   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha




Oferujemy płatność za pośrednictwem systemu PayU oraz przelew na konto mBank.

Nr rachunku bankowego:
02 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 441203

Zakupione towary wysyłamy za pośrednictwem Poczty Polskiej,  kuriera oraz paczkomatów.

Szczegółowe ceny przesyłek zawarte są w zakładce "Dostawa i Płatność" nad opisem aukcji oraz na stronie o mnie.

Polecamy szczególnie dostawę przesyłką kurierską w cenie tylko 14,99zł (przelew) lub 21zł przy przesyłce pobraniowej.

Wszystkie zakupione produkty wysyłamy w jednej paczce.

Szanujemy przyrodę, paczki pakujemy tylko w kartony przeznaczone do recyklingu.


Opakowania są odpowiednich rozmiarów i twoje produkty są dobrze zabezpieczone.

 

Odbiór osobisty:

Szczegóły na stronie o mnie.

Zobacz przedmioty w kategoriach: Produkty Sushi | Sosy i dressingi | Przyprawy i zioła | Przybory kuchenne

Sos rybny

Pojemność 300 ml

Opis:

Termin przydatności do spożycia - 07.2015r.
Opakowanie - oryginalne
Skład: anchovies, sól, cukier.




Sos rybny


Przyprawa używana w kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej, używana do
doprawiania i dosalania potraw, a także do marynowania mięsa przed przyrządzeniem.
Jest najważniejszym z używanych tam dodatków, obok sosu sojowego. Zrobiony jest ze
sfermentowanych ryb, soli i wody. Za najlepsze uważa się sosy zrobione z pięciu gatunków
ryb, m.in. gurami. Surowe ryby z solą w beczkach fermentuje się na słońcu, do stanu
płynności. Zebrany ekstrakt klaruje się i rozlewa w butelki.
Charakterystyczny zapach i smak, podobne nieco, lecz dużo intensywniejsze niż u solonych
śledzi. Jest słodkawy ponieważ podczas procesu fermentacji dodawany jest do niego cukier.
Już kilka kropel sosu rybnego dodanych do innych potraw, zwłaszcza zup i sosów, podnosi
znacznie ich walory smakowe i podkreśla aromat, łącząc się z pozostałymi składnikami w
smakowitą całość. Charakterystyczny, gryzący aromat tego sosu łagodnieje podczas
gotowania.

Jeśli ktoś polubi jego walory smakowe, to z pewnością sos rybny stanie się często używaną
przez niego przyprawą.

Co ciekawe, sos rybny jest tak popularny w kuchni azjatyckiej, że odwiedzając wietnamską lub
tajską restaurację, możemy być niemal pewni, że zamówione przez nas dania zostały
doprawione właśnie takim sosem.

Dzięki swemu Intensywnemu smakowi sos rybny doskonale nadaje się do doprawiania
i dosalania dań rybnych i mięsnych. Dodajemy go w ostatniej fazie gotowania. Sos dobrej
jakości odznacza się przejrzystym, brązowym kolorem.

Przepis na azjatyckie mini mielone

500g mięsa mielonego z indyka
1/2 ogórka
kilka liści sałaty
2 ząbki czosnku
1 łyżka tartego świeżego imbiru
1 łyżka + 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
4 łyżeczki octu ryżowego
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
szczypta płatków papryki

Zmieszać w miseczce sos rybny, 2 łyżeczki octu ryżowego, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego i płatki papryki. Odstawić.

Zmiksować czosnek, zetrzeć na tarce imbir, dodać do mięsa. Wymieszać. Dodać olej sezamowy, ocet ryżowy i sos sojowy. Dobrze wymieszać.

Na patelni lekko spryskanej sprayem do pieczenia układać kuleczki uformowane z mięsa, smażyć 5 do 7 minut - tak, żeby były przyrumienione z każdej strony. Z tej ilości mięsa powinny wyjść 24 kuleczki.

Rozłożyć sałatę na talerzach, dodać pokrojony w plastry ogórek. Na każdy talerz nałożyć po 6 kuleczek.

Skropić przygotowanym wcześniej sosem.