Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

[WO] Sos rybny OYSTER 700ml

04-07-2012, 8:48
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 9.50 zł      Najwyzsza cena licytacji: 9.50 zł     
Użytkownik dalnet_2004
numer aukcji: 2438198984
Miejscowość Gdynia
Kupiono sztuk: 2    Zostało sztuk: 46    Licytowało: 2    Wyświetleń: 30   
Koniec: 05-07-2012 19:24:17
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha




Oferujemy płatność za pośrednictwem systemu PayU oraz przelew na konto mBank.

Nr rachunku bankowego:
02 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 441203
Zakupione towary wysyłamy za pośrednictwem Poczty Polskiej oraz kuriera.

Szczegółowe ceny przesyłek zawarte są w zakładce "Dostawa i Płatność" nad opisem aukcji.

Polecamy szczególnie dostawę przesyłką kurierską w cenie tylko 15zł (przelew) lub 25zł przy przesyłce pobraniowej.

Polecamy zapoznać się również ze szczegółowym cennikiem dostawy znajdującym się na stronie o mnie.

Kwota przesyłki jest zależna od wagi całego zamówienia!

Wszystkie zakupione produkty wysyłamy w jednej paczce.

Szanujemy przyrodę, paczki pakujemy tylko w kartony przeznaczone do recyklingu.

Opakowania są odpowiednich rozmiarów i twoje produkty są dobrze zabezpieczone.
Zobacz przedmioty w kategoriach: Produkty Sushi | Sosy i dressingi | Przyprawy i zioła | Przybory kuchenne

Sos rybny firmy OYSTER

Pojemność 700 ml

Opis: 

    Termin przydatności do spożycia - 2013r.
    Opakowanie - oryginalne
    Skład: anchovies, sól, cukier.

 


Sos rybny


      Przyprawa używana w kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej, używana do
      doprawiania i dosalania potraw, a także do marynowania mięsa przed przyrządzeniem.
      Jest najważniejszym z używanych tam dodatków, obok sosu sojowego. Zrobiony jest ze
      sfermentowanych ryb, soli i wody. Za najlepsze uważa się sosy zrobione z pięciu gatunków
      ryb,   m.in. gurami. Surowe ryby z solą w beczkach fermentuje się na słońcu, do stanu
      płynności. Zebrany ekstrakt klaruje się i rozlewa w butelki.
      Charakterystyczny zapach i smak, podobne nieco, lecz dużo intensywniejsze niż u solonych 
      śledzi. Jest słodkawy ponieważ podczas procesu fermentacji dodawany jest do niego cukier.
      Już kilka kropel sosu rybnego dodanych do innych potraw, zwłaszcza zup i sosów, podnosi
      znacznie ich walory smakowe i podkreśla aromat, łącząc się z pozostałymi składnikami w
      smakowitą całość. Charakterystyczny, gryzący aromat tego sosu łagodnieje podczas
      gotowania.

      Jeśli ktoś polubi jego walory smakowe, to z pewnością sos rybny stanie się często używaną
      przez niego przyprawą.

      Co ciekawe, sos rybny jest tak popularny w kuchni azjatyckiej, że odwiedzając wietnamską lub
      tajską restaurację, możemy być niemal pewni, że zamówione przez nas dania zostały
      doprawione właśnie takim sosem.

      Dzięki swemu Intensywnemu smakowi sos rybny doskonale nadaje się do doprawiania
      i dosalania dań rybnych i mięsnych. Dodajemy go w ostatniej fazie gotowania. Sos dobrej
      jakości odznacza się przejrzystym, brązowym kolorem.

Przepis na azjatyckie mini mielone

        500g mięsa mielonego z indyka
        1/2 ogórka
        kilka liści sałaty
        2 ząbki czosnku
        1 łyżka tartego świeżego imbiru
        1 łyżka + 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
        4 łyżeczki octu ryżowego
        2 łyżeczki sosu sojowego
        1 łyżka sosu rybnego
        szczypta płatków papryki

Zmieszać w miseczce sos rybny, 2 łyżeczki octu ryżowego, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego i płatki papryki. Odstawić.

Zmiksować czosnek, zetrzeć na tarce imbir, dodać do mięsa. Wymieszać. Dodać olej sezamowy, ocet ryżowy i sos sojowy. Dobrze wymieszać.

Na patelni lekko spryskanej sprayem do pieczenia układać kuleczki uformowane z mięsa, smażyć 5 do 7 minut - tak, żeby były przyrumienione z każdej strony. Z tej ilości mięsa powinny wyjść 24 kuleczki.

Rozłożyć sałatę na talerzach, dodać pokrojony w plastry ogórek. Na każdy talerz nałożyć po 6 kuleczek.

Skropić przygotowanym wcześniej sosem.