Opis:
- Termin przydatności do spożycia - 2013r.
- Opakowanie - oryginalne
- Skład: anchovies, sól, cukier.
Sos rybny - przyprawa używana w kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej, używana do
doprawiania i dosalania potraw, a także do marynowania mięsa przed przyrządzeniem.
Jest najważniejszym z używanych tam dodatków, obok sosu sojowego. Zrobiony jest ze
sfermentowanych ryb, soli i wody. Za najlepsze uważa się sosy zrobione z pięciu gatunków
ryb, m.in. gurami. Surowe ryby z solą w beczkach fermentuje się na słońcu, do stanu
płynności. Zebrany ekstrakt klaruje się i rozlewa w butelki.
Charakterystyczny zapach i smak, podobne nieco, lecz dużo intensywniejsze niż u solonych
śledzi. Jest słodkawy ponieważ podczas procesu fermentacji dodawany jest do niego cukier.
Już kilka kropel sosu rybnego dodanych do innych potraw, zwłaszcza zup i sosów, podnosi
znacznie ich walory smakowe i podkreśla aromat, łącząc się z pozostałymi składnikami w
smakowitą całość. Charakterystyczny, gryzący aromat tego sosu łagodnieje podczas
gotowania.
Jeśli ktoś polubi jego walory smakowe, to z pewnością sos rybny stanie się często używaną
przez niego przyprawą.
Co ciekawe, sos rybny jest tak popularny w kuchni azjatyckiej, że odwiedzając wietnamską lub
tajską restaurację, możemy być niemal pewni, że zamówione przez nas dania zostały
doprawione właśnie takim sosem.
Dzięki swemu Intensywnemu smakowi sos rybny doskonale nadaje się do doprawiania
i dosalania dań rybnych i mięsnych. Dodajemy go w ostatniej fazie gotowania. Sos dobrej
jakości odznacza się przejrzystym, brązowym kolorem.
Przepis na azjatyckie mini mielone
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1/2 ogórka
- kilka liści sałaty
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tartego świeżego imbiru
- 1 łyżka + 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 4 łyżeczki octu ryżowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- szczypta płatków papryki
Zmieszać w miseczce sos rybny, 2 łyżeczki octu ryżowego, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego i płatki papryki. Odstawić.
Zmiksować czosnek, zetrzeć na tarce imbir, dodać do mięsa. Wymieszać. Dodać olej sezamowy, ocet ryżowy i sos sojowy. Dobrze wymieszać.
Na patelni lekko spryskanej sprayem do pieczenia układać kuleczki uformowane z mięsa, smażyć 5 do 7 minut - tak, żeby były przyrumienione z każdej strony. Z tej ilości mięsa powinny wyjść 24 kuleczki.
Rozłożyć sałatę na talerzach, dodać pokrojony w plastry ogórek. Na każdy talerz nałożyć po 6 kuleczek.
Skropić przygotowanym wcześniej sosem.
Wysyłka:
- Kurier - 15 zł bez względu na ilość i wagę zakupionych przedmiotów.
- Poczta - uzależniona od wagi zakupionych przedmiotów.
- Wszystkie zakupione produkty wysyłamy w jednej paczce.
- Szanujemy przyrodę, paczki pakujemy tylko w kartony przeznaczone do recyklingu.
- Opakowania są odpowiednich rozmiarów i twoje produkty są dobrze zabezpieczone.