Opis:
Termin przydatności do spożycia - 11.2016r
Oryginalny produkt Grecki, produkowany i pakowany na terenie Grecji.
Tahini jest to gęsta pasta z nasion sezamu, stanowi ono podstawowy składnik chałwy macedońskiej. Wysoką jakość tahini macedońskiego zawdzięczamy zastosowaniu tradycyjnych metod obróbki sezamu. Oczyszczony sezam jest tarty w kamiennych żarnach, nie stosuje się żadnych dodatków chemicznych oraz przypraw.
Macedońskie Tahini jest produkowane z wyselekcjonowanych szczepów sezamu, o wysokich wartościach odżywczych . Zawiera 26% białka, 60% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz witaminy i mikroelementy takie jak żelazo i magnez.
Zastosowanie w kuchni:
Tahini stanowi podstawowy składnik kuchni greckiej oraz bliskowschodniej. Często używane jako dodatek do wielu potraw jak na przykład Hummus. Spożywane jest z dodatkami: miód, fruktoza, kakao jako zdrowe i energetyczne śniadanie w postaci pasty smarowanej na chleb lub z grzankami. Stanowi zdrowy energetyczny składnik diety.
Przechowywanie
Oddzielanie się oleju sezamowego, którego zawartość w tahini wynosi ponad połowę jest procesem naturalnym i nie żadnego wpływu na jakość produktu. Należy zamieszać przed użyciem.
|