Opis: Zestaw zawiera 2 sitka do gotowania na parze i 1 pokrywkę o średnicy 20cm.
Gotowanie na parze jest naturalnym i zdrowym sposobem dla zachowania wartości odżywczych. Żywność gotowana w tym wysokiej jakości zestawie zachowuje pełnię smaku i aromatu oraz naturalny kolor.
Ten bambusowy parowar nadaje się do przyrządzania praktycznie wszystkich potraw. Uparować możemy np. dania z ryb i owoców morza, dania mięsne, warzywa, mrożonki, japońskie pierożki Shao mai, desery, kasze i ryż.
Czas parowania i wskazówki Ryby: 6-8 minut - owijamy rybę lub wyściełamy dno sitka liściem kapusty pekińskiej, białej lub sałaty – zapobiega przywieraniu.
Warzywa: 15-25 minut (ziemniaki 20-30 minut) - należy opłukać warzywa przed gotowaniem, ziemniaki możemy uparować ze skórką.
Pulpety mięsne: 10-20 minut.
Ryż i kasza: 30 minut – proponujemy ułożyć na dnie sitka ściereczkę tetrową lub lnianą, ewentualnie można użyć liści kapusty pekińskiej lub sałaty.
Drób: 40-50 minut - owijamy rybę lub wyściełamy dno sitka liściem kapusty pekińskiej, białej lub sałaty – zapobiega przywieraniu.
- Sitka wkładamy do garnka o podobnym rozmiarze lub do wok-a. - Należy unikać częstego podnoszenia pokrywki podczas gotowania. - Poziom wody powinien być poniżej dna sitka, żeby nie stykała się z żywnością. - W celu uwydatnienia i urozmaicenia walorów smakowych i zapachowych naszych potraw możemy przed parowaniem dodać do wody trochę wytrawnego białego wina, soku z cytryny, zioła świeże oraz suszone, bulion w kostce, przyprawy a także herbatę. - Ryby, drób i mięso należy przed gotowaniem na parze całkowicie rozmrozić. Warzywa można parować bez rozmrażania. - Należy pamiętać o uzupełnianiu wody przy daniach wymagających dłuższego czasu gotowania na parze.
Zalecenia producenta: 1. Przed pierwszym użyciem sitka należy delikatnie umyć samą wodą. Parowar jest wykonany z naturalnego bambusa w związku z tym podczas pierwszego gotowania kolor wrzącej wody będzie jasno brązowy. Zabarwienie wody jest nieszkodliwe dla zdrowia. 2. Umieść parowar w naczyniu (garnek, wok) zawierającym wodę, poziom musi być niższy od dna sitka. 3. Po użyciu należy wyczyścić parowar wodą i osuszyć go. W przeciwnym wypadku parowar będzie podatny na uszkodzenia. 4. Jeżeli parowar nie będzie używany przez dłuższy czas, należy zapakować go w torbę foliową lub papier i umieścić w suchym miejscu.
|