Opis:
- Termin przydatności do spożycia - 11.2012r
- Opakowanie - oryginalne.
Anyż gwiazdkowy (Illicium verum) - zwany również badianem pochodzi z południowo-wschodnich Chin. Drzewo niewielkie, wiecznie zielone, obsypane biało-żółtymi, drobnymi kwiatami. Brązowe, zdrewniałe owoce swoim kształtem przypominają ośmioramienną gwiazdę. W każdym ramieniu znajduje się nasiono. Badian ma słodko-korzenny smak i aromatyczny zapach. Anyż gwiazdkowy najszersze zastosowanie ma w kuchni orientalnej. Używany jest do duszonych potraw mięsnych: wieprzowiny, cielęciny i drobiu. Urozmaica smak deserów: ciast, ciasteczek i cukierków. Nadaje aromatu kompotom, syropom, herbatom i grzanym winom. Tę niezwykle aromatyczną przyprawę należy stosować z umiarem. Już jedna gwiazdka potrafi zmienić smak potrawy. Można wykorzystać cały owoc lub proszek otrzymany z utartych w moździeżu gwiazdek. Świetnie łączy się z innymi przyprawami korzennymi.
Anyż gwiazdkowy występuje przede wszystkim jako przyprawa, ale wykorzystywany jest również w medycynie naturalnej. Używany jest jako środek wzmacniający i rozkurczowy, łagodzi bóle reumatyczne, pobudza apetyt, reguluje trawienie. Ma właściwości moczopędne, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne.
Anyż to również dekoracja. Gwiazdkowy kształt sprawia, że przepięknie wygląda w przygotowanych daniach. Pomalowane złotą lub srebrną farbą gwiazdki, rozrzucone na biesiadnym stole nadają przyjęciu elegancki, wytworny charakter.
Wysyłka:
- Kurier - 15 zł bez względu na ilość i wagę zakupionych przedmiotów.
- Poczta - uzależniona od wagi zakupionych przedmiotów.
- Wszystkie zakupione produkty wysyłamy w jednej paczce.
- Szanujemy przyrodę, paczki pakujemy tylko w kartony przeznaczone do recyklingu.
- Opakowania są odpowiednich rozmiarów i twoje produkty są dobrze zabezpieczone.