Sos rybny jest niesamowitą przyprawą. Zajmuje on bardzo ważne miejsce w kuchni azjatyckiej. Obok sosu sojowego, jest to jedna z podstawowych przypraw używanych w kuchni azjatyckiej. Często używa się go zamiast soli i doprawia nim smażone, pikantne dania. Już kilka kropel sosu rybnego dodanych do innych potraw, zwłaszcza zup i sosów, podnosi znacznie ich walory smakowe i podkreśla aromat, łącząc się z pozostałymi składnikami w smakowitą całość. Charakterystyczny, gryzący aromat tego sosu łagodnieje podczas gotowania.
Jeśli ktoś polubi jego walory smakowe, to z pewnością sos rybny stanie się często używanym przez niego dodatkiem do potraw.
Co ciekawe, sos rybny jest tak popularny w kuchni azjatyckiej, że odwiedzając wietnamską lub tajską restaurację, możemy być niemal pewni, że zamówione przez nas dania zostały doprawione właśnie takim sosem.
Dzięki swemu mocnemu intensywnemu smakowi sos rybny doskonale nadaje się do doprawiania i dosalania dań rybnych i mięsnych. Dodajemy go w ostatniej fazie gotowania. Sos dobrej jakości odznacza się przejrzystym, brązowym kolorem. Sos Rybny marki Pantai jest jednym z najlepszych na świecie czego dowodzą liczne nagrody i wyróżnienie którymi został nagrodzony.
data przydatności do spożycia 28.11.2014
skład: anchois ekstrakt, sól, cukier, wzmacniacz smaku
|