UWAGA PRODUKT ŻRĄCY NIE NADAJĄCY SIĘ DO BEZPOŚREDNIEGO SPOŻYCIA. MOŻE SPOWODOWAĆ POWAŻNE OPARZENIA SKÓRY, OCZU I GARDŁA. STOSOWAĆ Z OSTROŻNOŚCIĄ! TRZYMAĆ Z DALA OD DZIECI!
Mocno alkaliczny wodny roztwór węglanu potasu (jap. Kansui, ang. Lye Water) to sekretny składnik nadający makaronom i pierogom sprężystą, jędrną konsystencję, bardzo cenioną w kuchni chińskiej i japońskiej. Przykładem makaronów alkalicznych są: ramen, wonton, bamee, hokkien, chow mein. Stosuje się go także w Japonii i Tajlandii do wyrobu bardzo chrupiących naleśników. Użycie Kansui powoduje żółtawe zabarwienie ciasta a także nadaje mu lekki jajeczny zapach i smak. Najlepsze efekty uzyskuje się przez dodanie Kansui do wysoko oczyszczonej mąki pszennej z wysoką zawartością białka (ca. 11-13%). Zawartość Kansui w cieście nie powinna przekraczać 1%.
Działanie Kansui po raz pierwszy odkryto w Chinach, kiedy zauważono, że użycie wody z niektórych studni nadaje makaronom nadzwyczajnej sprężystości. Powstawały nawet przepisy, w których zalecano użycie wody z konkretnej studni, do dzisiaj w Wietnamie do produkcji słynnego makaronu Cau lau pochodzącego z miasta Hoi An zaleca się użycie wody ze starożytnego źródła Cham znajdujące się na obrzeżach miasta. Jest to najwyższej jakości produkt przeznaczony do konsumpcji spełniający wymagania amerykańskiego Food Chemicals Codex (U.S. FCE No. 05950). Skład: węglan potasu (33%), woda. Produkcja: Hong Kong.
WAGA PRZEDMIOTU: 1050g
UWAGA! Po zakupie koniecznie wybierz formę dostawy i płatności! Następnie dokonaj płatności (chyba, że wybrałeś "Płatność przy odbiorze"). Pozwoli nam to szybko i sprawnie przygotować i wysłać do ciebie twoje zakupy.
ANULOWANIE ZAMÓWIENIA Jeżeli w ciągu 7 dni od zamówienia nie wybierzesz formy dostawy i płatności oraz w ciągu 14 dni od zamówienia nie dokonasz płatności umożliwiającej nam zrealizowanie wysyłki, twoje zamówienie zostanie anulowane i zgłoszone do Allegro w celu zwrotu prowizji od sprzedaży.
|