Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

[KO] Węglan potasu Kansui Lye Water 500ml

09-02-2014, 16:00
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 19.90 zł     
Użytkownik greenet
numer aukcji: 3932561311
Miejscowość Rzgów k/Łódź
Wyświetleń: 24   
Koniec: 09-02-2014 15:52:15
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 
 
 
ARTYKUŁY SPOŻYWCZE:
Produkty do sushi
Sosy
Octy
Owoce i warzywa
Grzyby
Ryż
Makaron
Mąka i chleb
Przyprawy
Cukier
Oleje i tłuszcze
Słodycze i przekąski
Herbata
Napoje
Produkty wegetarianskie
Dania gotowe
Inne produkty spożywcze

PRZYBORY KUCHENNE:
Woki i patelnie
Noże i tasaki
Naczynia i ceramika
Inne przybory kuchenne

KSIĄŻKI:
Książki kucharskie orientalne

Węglan potasu Kansui Lye Water 500ml

SEKRETNY SKŁADNIK CHIŃSKICH MAKARONÓW! TYLKO U NAS!


UWAGA PRODUKT ŻRĄCY NIE NADAJĄCY SIĘ DO BEZPOŚREDNIEGO SPOŻYCIA. MOŻE SPOWODOWAĆ POWAŻNE OPARZENIA SKÓRY, OCZU I GARDŁA. STOSOWAĆ Z OSTROŻNOŚCIĄ! TRZYMAĆ Z DALA OD DZIECI!

Mocno alkaliczny wodny roztwór węglanu potasu (jap. Kansui, ang. Lye Water) to sekretny składnik nadający makaronom i pierogom sprężystą, jędrną konsystencję, bardzo cenioną w kuchni chińskiej i japońskiej. Przykładem makaronów alkalicznych są: ramen, wonton, bamee, hokkien, chow mein. Stosuje się go także w Japonii i Tajlandii do wyrobu bardzo chrupiących naleśników. Użycie Kansui powoduje żółtawe zabarwienie ciasta a także nadaje mu lekki jajeczny zapach i smak. Najlepsze efekty uzyskuje się przez dodanie Kansui do wysoko oczyszczonej mąki pszennej z wysoką zawartością białka (ca. 11-13%). Zawartość Kansui w cieście nie powinna przekraczać 1%.

Działanie Kansui po raz pierwszy odkryto w Chinach, kiedy zauważono, że użycie wody z niektórych studni nadaje makaronom nadzwyczajnej sprężystości. Powstawały nawet przepisy, w których zalecano użycie wody z konkretnej studni, do dzisiaj w Wietnamie do produkcji słynnego makaronu Cau lau pochodzącego z miasta Hoi An zaleca się użycie wody ze starożytnego źródła Cham znajdujące się na obrzeżach miasta. Jest to najwyższej jakości produkt przeznaczony do konsumpcji spełniający wymagania amerykańskiego Food Chemicals Codex (U.S. FCE No. 05950). Skład: węglan potasu (33%), woda. Produkcja: Hong Kong.

WAGA PRZEDMIOTU: 1050g

UWAGA! Po zakupie koniecznie wybierz formę dostawy i płatności! Następnie dokonaj płatności (chyba, że wybrałeś "Płatność przy odbiorze"). Pozwoli nam to szybko i sprawnie przygotować i wysłać do ciebie twoje zakupy.

ANULOWANIE ZAMÓWIENIA Jeżeli w ciągu 7 dni od zamówienia nie wybierzesz formy dostawy i płatności oraz w ciągu 14 dni od zamówienia nie dokonasz płatności umożliwiającej nam zrealizowanie wysyłki, twoje zamówienie zostanie anulowane i zgłoszone do Allegro w celu zwrotu prowizji od sprzedaży. 

 

Zobacz inne nasze aukcje