Fermentowane tofu z dodatkiem chili (średnio ostre) zwane także "śmierdzącym tofu" (ang. Stinky Tofu) to azjatycki przysmak o mocnym smaku i zapachu, bardzo przypominający najwyższej klasy (czyt. najbardziej śmierdzące:) sery pleśniowe. Tofu fermentowane spożywa się samo jako przekąskę, smażone w głębokim oleju(popularny chiński street food) i jako śniadaniowy dodatek do doprawiania ryżu, owsianki i kleików: kilka kawałków (wraz z zalewą) umieszcza się w małej miseczce i miażdży się je na papkę, następnie do każdej łyżki ryżu (owsianki lub kleiku) nabiera się do smaku niewielką ilość rozgniecionego tofu. Rozgniecione fermentowane tofu używa się także do doprawiania dań warzywnych duszonych i smażonych na woku (stir-fry). Skład: soja, woda, sól, wino, chili. Produkcja: Chiny.
Moje osobiste wrażenia z degustacji "śmierdzącego tofu": fermentowane tofu wygląda bardzo podejrzanie, nie tylko zawartość ale także sam słoik wzbudza podejrzenia, ponieważ praktycznie na każdej sztuce, na pokrywce i denku widać ślady pleśni. Po pierwszym zakupie złożyłem reklamację do importera w tej sprawie, jednak zostałem uspokojony, że to jest całkowicie normalne zjawisko, jest to tofu znanego chińskiego producenta, bardzo popularne wśród chińczyków i innych miłośników tego specjału i występująca na słoikach pleśń to zupełnie normalne zjawisko, w ogóle nie świadczy o tym, że tofu jest zepsute. Mimo tych zapewnień postanowiłem osobiście przetestować ten rarytas, w tym celu wybrałem szczególnie zapleśniały słoik i zabrałem go do domu na testy. Po otwarciu słoiczka moim oczu ukazały się szarawe, lekko oślizgłe kostki tofu o mocnym, lekko smrodliwym zapachu. Ponieważ lubię smrodliwe sery pleśniowe zapach ten wydał mi się zachęcający, wyjąłem na talerzyk jedną kostkę i przy pomocy widelczyka nabrałem kawałeczek tofu. Okazało się bardzo mięciutkie, w środku kremowe, przypominające w konsystencji masło, w smaku i zapachu podobne do bardzo podobne do śmierdzącego pleśniowego sera, mocno słone, zachęcony zjadłem 2 kostki. Konsumpcja nie spowodowała u mnie żadnych problemów zdrowotno-gastrycznych:). Następnego dnia usmażyłem kilka kostek na głębokim oleju wcześniej obtaczając je w skrobi kukurydzianej, w ten sposób uzyskałem złociste kostki o chrupiącej skórce i kremowym wnętrzu. Zjedliśmy po kostce z żoną i bardzo na smakowało, ciekawa bardzo oryginalna przekąska o potężnym smaku, myślę z 2-3 kostki zjedzone samodzielnie to odpowiednia dawka. Tak usmażone tofu podaje się jako przekąskę (dokładnie tak jak ser pleśniowy), można je też maczać w słodkim sosie (np. sosie hoisin) lub sosie chili (tu akurat nie za bardzo pasuje bo to tofu jest już doprawione chili). „Śmierdzące tofu” świetnie też smakowało rozsmarowane na kanapce, pieczywo bardzo fajnie zbalansowało jego intensywny pikantny smak. Zdecydowanie polecam!
WAGA PRZEDMIOTU: 550g
UWAGA! Po zakupie koniecznie wybierz formę dostawy i płatności! Następnie dokonaj płatności (chyba, że wybrałeś "Płatność przy odbiorze"). Pozwoli nam to szybko i sprawnie przygotować i wysłać do ciebie twoje zakupy.
ANULOWANIE ZAMÓWIENIA Jeżeli w ciągu 7 dni od zamówienia nie wybierzesz formy dostawy i płatności oraz w ciągu 14 dni od zamówienia nie dokonasz płatności umożliwiającej nam zrealizowanie wysyłki, twoje zamówienie zostanie anulowane i zgłoszone do Allegro w celu zwrotu prowizji od sprzedaży.
|