MANG TOMAS to niezwykle popularny na Filipinach gęsty, słodki sos, stosowany w charakterze dipu, a także wszechstronnej przyprawy do najróżniejszych dań i sosów. Ważnym składnikiem sosu jest bułka tarta, dlatego upieczone i usmażone w nim mięsa uzyskują rodzaj panierki. Skład: woda, cukier trzcinowy, bułka tarta (pszenica, cukier, olej palmowy), ocet trzcinowy, sól, białko sojowe, cebula, czosnek, czarny pieprz, konserwant (benzoesan sodu 0,1%). Produkcja: Filipiny.
KURCZAK ADOBO (dla 2-3 osób) Słynna filipińska potrawa, tak popularna jak u nas schabowy. Ma bardzo konkretny kwaśno-słony smak z nutka słodyczy. Jest to wersja opierająca swój smak na sosie MANG TOMAS.
Składniki: 1/2 kg mięsa z kurczaka (może być cały kurczak lub same udka, nie stosować piersi) 1/2 szklanki wody
Marynata: 4 łyżki sosu sojowego filipińskiego 4 łyżki octu z trzciny cukrowej 1/2 główki czosnku, wyciśniętego 1-2 łyżki cukru brązowego 2 listki laurowe 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 4 łyżki sosu All Purpose MANG TOMAS
Przygotowanie: 1. Kurczaka pociąć w kawałki wielkości kęsa. Nie używać piersi kurczaka bo danie będzie za suche. 2. W garnku wymieszać kurczaka z marynatą i odstawić na 3 godziny. 3. Dolać wodę, zagotować składniki w garnku, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 30 minut. 4. Zdjąć pokrywkę i gotować aż sos zgęstnieje (5-10 minut). Na koniec kawałki kurczaka powinny pływać w gęstym sosie (nie wyparowywać sosu całkowicie bo danie będzie za suche), jeżeli sosu jest za mało dodać trochę wody. Podawać z ryżem (najlepiej tajskim ryżem kleistym gotowanym na parze).
KURCZAK ADOBO (dla 2-3 osób) Słynna filipińska potrawa, tak popularna jak u nas schabowy. Ma bardzo konkretny kwaśno-słony smak z nutka słodyczy. Jest to wersja opierająca swój smak na sosie MANG TOMAS.
Składniki: 1/2 kg mięsa z kurczaka (może być cały kurczak lub same udka, nie stosować piersi) 1/2 szklanki wody
Marynata: 4 łyżki sosu sojowego filipińskiego 4 łyżki octu z trzciny cukrowej 1/2 główki czosnku, wyciśniętego 1-2 łyżki cukru brązowego* 2 listki laurowe 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 4 łyżki sosu All Purpose MANG TOMAS
*w oryginalnym filipińskim przepisie nie stosuje się cukru jednak słono-kwaśny sos nie przełamany cukrem jest dla mnie zbyt radykalny.
Przygotowanie: 1. Kurczaka pociąć w kawałki wielkości kęsa. Nie używać piersi kurczaka bo danie będzie za suche. 2. W garnku wymieszać kurczaka z marynatą i odstawić na 3 godziny. 3. Dolać wodę, zagotować składniki w garnku, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 30 minut. 4. Zdjąć pokrywkę i gotować aż sos zgęstnieje (5-10 minut). Na koniec kawałki kurczaka powinny pływać w gęstym sosie (nie wyparowywać sosu całkowicie bo danie będzie za suche), jeżeli sosu jest za mało dodać trochę wody. Podawać z ryżem (najlepiej tajskim ryżem kleistym gotowanym na parze).
WAGA PRZEDMIOTU: 580g
UWAGA! Po zakupie koniecznie wybierz formę dostawy i płatności! Następnie dokonaj płatności (chyba, że wybrałeś "Płatność przy odbiorze"). Pozwoli nam to szybko i sprawnie przygotować i wysłać do ciebie twoje zakupy.
ANULOWANIE ZAMÓWIENIA Jeżeli w ciągu 7 dni od zamówienia nie wybierzesz formy dostawy i płatności oraz w ciągu 14 dni od zamówienia nie dokonasz płatności umożliwiającej nam zrealizowanie wysyłki, twoje zamówienie zostanie anulowane i zgłoszone do Allegro w celu zwrotu prowizji od sprzedaży.
|