Ocet ryżowo-zbożowy (jap. Kokumotsusu) renomowanej japońskiej firmy MIZKAN, najpopularniejszy ocet w Japoni. Ocet ryżowo-zbożowy to tańsza ale równie dobra alternatywa octu ryżowego. Niezbędny do zakwaszania ryżu do sushi. Kwasowość: 4,2%. Skład: ocet ryżowo-zbożowy uzyskany z ryżu, kukurydzy, pszenicy i sake. Produkcja: Japonia.
PRZYGOTOWANIE RYŻU DO SUSHI (na 2 szklanki ryżu do sushi) SKŁADNIKI: 1 szklanka ryżu do sushi 1 1/4 szklanki wody
Zaprawa do ryżu: 6 łyżek octu ryżowego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli LUB 6 łyżki gotowej zaprawy do sushi (sushisu)
PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż wsypać do garnka, przepłukać kilka razy wodą (aż woda straci mleczny kolor). Wlać wodę (1 1/4 razy tyle co ryżu), odstawić ryż na 30-60min, żeby się namoczył (namaczanie nie jest konieczne ale wskazane). 2. Zagotować ryż z wodą, zmniejszyć gaz do minimum. Przykryć garnek pokrywką i gotować 15 min. 3. W czasie gdy gotuje się ryż przygotować zaprawę octową. W małym garnuszku wymieszać ocet, cukier i sól, podgrzać lekko na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia. 4. Po 15 min ryż powinien całkowicie wchłonąć wodę. Wyłączyć gaz i trzymać pod przykryciem jeszcze 10 min. 5. Przesypać ryż do dużej miski, polać równomiernie zaprawą, wymieszać delikatnie drewnianą łopatką, tak żeby nie rozgnieść ziarenek ryżu. W czasie mieszania należy wachlować ryż wachlarzem lub kartką, aby jak najszybciej go wychłodzić, dzięki temu ryż będzie miał idealną konsystencję. Wystudzony ryż jest gotowy do przygotowania sushi.
WAGA PRZEDMIOTU: 700g
UWAGA! Po zakupie koniecznie wybierz formę dostawy i płatności! Następnie dokonaj płatności (chyba, że wybrałeś "Płatność przy odbiorze"). Pozwoli nam to szybko i sprawnie przygotować i wysłać do ciebie twoje zakupy.
ANULOWANIE ZAMÓWIENIA Jeżeli w ciągu 7 dni od zamówienia nie wybierzesz formy dostawy i płatności oraz w ciągu 14 dni od zamówienia nie dokonasz płatności umożliwiającej nam zrealizowanie wysyłki, twoje zamówienie zostanie anulowane i zgłoszone do Allegro w celu zwrotu prowizji od sprzedaży. |