Niezbędny składnik do sushi (używa się go do zakwaszania ryżu). Ocet ryżowy jest także popularnym składnikiem wielu azjatyckich dań, szczególnie o smaku słodko-kwaśnym, stosuje się go także do marynowania warzyw takich jak papryka, imbir, ogórek. Skład: woda, ryż, cukier. Produkcja: Chiny.
PRZYGOTOWANIE RYŻU DO SUSHI (na 2 szklanki ryżu do sushi) SKŁADNIKI: 1 szklanka ryżu do sushi 1 1/4 szklanki wody
Zaprawa do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego 1/2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli LUB 3 łyżki gotowej zaprawy do sushi (sushisu)
PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż wsypać do garnka, przepłukać kilka razy wodą (aż woda straci mleczny kolor). Wlać wodę (1 1/4 razy tyle co ryżu), odstawić ryż na 30-60min, żeby się namoczył (namaczanie nie jest konieczne ale wskazane). 2. Zagotować ryż z wodą, zmniejszyć gaz do minimum. Przykryć garnek pokrywką i gotować 15 min. 3. W czasie gdy gotuje się ryż przygotować zaprawę octową. W małym garnuszku wymieszać ocet, cukier i sól, podgrzać lekko na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia. 4. Po 15 min ryż powinien całkowicie wchłonąć wodę. Wyłączyć gaz i trzymać pod przykryciem jeszcze 10 min. 5. Przesypać ryż do dużej miski, polać równomiernie zaprawą, wymieszać delikatnie drewnianą łopatką, tak żeby nie rozgnieść ziarenek ryżu. W czasie mieszania należy wachlować ryż wachlarzem lub kartką, aby jak najszybciej go wychłodzić, dzięki temu ryż będzie miał idealną konsystencję. Wystudzony ryż jest gotowy do przygotowania sushi.
WAGA PRZEDMIOTU: 1050g
UWAGA! Po zakupie koniecznie wybierz formę dostawy i płatności! Następnie dokonaj płatności (chyba, że wybrałeś "Płatność przy odbiorze"). Pozwoli nam to szybko i sprawnie przygotować i wysłać do ciebie twoje zakupy.
ANULOWANIE ZAMÓWIENIA Jeżeli w ciągu 7 dni od zamówienia nie wybierzesz formy dostawy i płatności oraz w ciągu 14 dni od zamówienia nie dokonasz płatności umożliwiającej nam zrealizowanie wysyłki, twoje zamówienie zostanie anulowane i zgłoszone do Allegro w celu zwrotu prowizji od sprzedaży. |