Grzyby enoki (jap. enokitake, chin. jin zhen gu, ang. golden mashroom) to drobne chrupkie grzyby o długich nóżkach, a także delikatnym aromacie uzyskane w wyniku specjalnej hodowli płomiennicy zimowej zwanej także zimówką aksamitnotrzonową (Flamullina velutipes). Zimówkę zbieram co roku, w miesiącach zimowych, w lasach liściastych w okolicach Łodzi, jest to jaskrawo-żółty, niewielki grzybek rosnący w kępkach na pniach, jednak grzyb hodowlany jest uprawiany w słoikach w warunkach ciemniowych i wyrasta jako białe lub jasno-żółte grzybki o długich cienkich nóżkach i maleńkich kapeluszach. Waga po osączeniu: 200g. Skład: płomiennica zimowa, woda, sól, kwas octowy. Produkcja: Chiny.
Grzyby Enoki są popularnym składnikiem dań w kuchni japońskiej, koreańskiej i chińskiej. W Japonii uważane są za najzdrowsze grzyby o szerokich właściwościach leczniczych i dobroczynnym działaniu dla całego organizmu. Nie wymagają długotrwałego gotowania i mogą być stosowane do zup, dań hot-pot oraz dań stir-fry. Enoki można jeść też surowe, dodane do sałatek, ale po ugotowaniu stają się bardziej lekkostrawne. Niecodzienny kształt grzybów Enoki nadaje daniom bardzo oryginalnego, przyjemnego dla oka wyglądu.
WAGA PRZEDMIOTU: 500g
UWAGA! Po zakupie koniecznie wybierz formę dostawy i płatności! Następnie dokonaj płatności (chyba, że wybrałeś "Płatność przy odbiorze"). Pozwoli nam to szybko i sprawnie przygotować i wysłać do ciebie twoje zakupy.
ANULOWANIE ZAMÓWIENIA Jeżeli w ciągu 7 dni od zamówienia nie wybierzesz formy dostawy i płatności oraz w ciągu 14 dni od zamówienia nie dokonasz płatności umożliwiającej nam zrealizowanie wysyłki, twoje zamówienie zostanie anulowane i zgłoszone do Allegro w celu zwrotu prowizji od sprzedaży.
|