Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

[KO] Śliwki solone Umeboshi 100g DO SUSHI!

21-03-2012, 13:39
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 22 zł     
Użytkownik greenet
numer aukcji: 2214986493
Miejscowość Rzgów k/Łodzi
Zostało sztuk: 2    Wyświetleń: 3   
Koniec: 28-03-2012 08:45:07
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 
 
 
ARTYKUŁY SPOŻYWCZE:
Produkty do sushi
Sosy
Octy
Owoce i warzywa
Grzyby
Ryż
Makaron
Mąka i chleb
Przyprawy
Cukier
Oleje i tłuszcze
Słodycze i przekąski
Herbata
Napoje
Produkty wegetarianskie
Dania gotowe
Inne produkty spożywcze

PRZYBORY KUCHENNE:
Woki i patelnie
Noże i tasaki
Naczynia i ceramika
Inne przybory kuchenne

KSIĄŻKI:
Książki kucharskie orientalne

Śliwki solone Umeboshi 100g
(ok. 10 sztuk)

ORYGINALNE JAPOŃSKIE! DO SUSHI!


Umeboshi to japońskie marynowane, solone śliwki (łac. Prunus mume). Jest to super zdrowa japońska specjalność,  prawdziwy rarytas, nietypowe w Europie połączenie smaków słonego i kwaśnego. Po roztarciu lub zmieleniu blenderem uzyskujemy pastę, którą używa się do wykonania kilku odmian maki sushi (np. Umekyu roll - maki sushi ze śliwką umeboshi i ogórkiem) a także jako składnik japońskich dań. Umeboshi jada się same także jako deser, przekąskę lub rozciera się i kładzie się na górę ugotowanego ryżu, jako dodatek smakowy (tzw. rice topping). Zawierają dużo witaminy A, witaminy B1 i B2, błonnik, wapń, żelazo i sporo białka (najwięcej z owoców). Uważa się je za skuteczny środek wspomagający trawienie a także środek detoksykujący (podobno świetne także na kaca!). Ich spożywanie chroni także wątrobę, wzmacniają system odpornościowy, dodaje energii. UFF, pewnie dlatego są takie drogie:)! Skład: śliwki ume, sól, sok z pachnotki zwyczajnej, glutasól, kwas cytrynowy, syrop glukozowy. Produkcja: Japonia.

Makaron soba z sosem ze śliwek Umeboshi (dla 2 osób)
Tradycyjne japońskie danie z makaronu gryczanego ze słodko-słonym sosem ze śliwek umeboshi. Bardzo zdrowe i bardzo smaczne, moja ocena 5/5, polecam! Opakowanie śliwek (12 sztuk) wystarczy na 6 porcji makaronu.   

Składniki:
4 śliwki solone Umeboshi
2 łyżki cukru
1 łyżka mirinu
150g (1/2 paczki) makaronu japońskiego soba lub cha soba
1,5 łyżki masła
1 łyżka cebuli dymki (część zielona), drobno posiekanej

Przygotowanie:
1. Śliwki Umeboshi wypestkować, drobno posiekać lub zmielić blenderem aż do uzyskania gładkiej pasty.
2. Na małym ogniu rozgrzać wok lub patelnię. Włożyć pastę ze śliwek, cukier i mirin, dobrze wymieszać. Smażyć 5 min na najmniejszym ogniu często mieszając.
3. Wyłączyć ogień, dodać masło, dobrze rozmieszać z pastą.
4. Makaron soba (lub cha soba) ugotować zgodne z przepisem na opakowaniu. Przełożyć ugotowany makaron do woka z sosem śliwkowym i dobrze wymieszać.
5. Podawać od razu na gorącą lub w temperaturze pokojowej posypane cebulą dymką.

WAGA PRZEDMIOTU: 115g

UWAGA! Po zakupie koniecznie wybierz formę dostawy i płatności! Następnie dokonaj płatności (chyba, że wybrałeś "Płatność przy odbiorze"). Pozwoli nam to szybko i sprawnie przygotować i wysłać do ciebie twoje zakupy.

ANULOWANIE ZAMÓWIENIA Jeżeli w ciągu 7 dni od zamówienia nie wybierzesz formy dostawy i płatności oraz w ciągu 14 dni od zamówienia nie dokonasz płatności umożliwiającej nam zrealizowanie wysyłki, twoje zamówienie zostanie anulowane i zgłoszone do Allegro w celu zwrotu prowizji od sprzedaży. 

 

Zobacz inne nasze aukcje