Ostatnio w kuchniach najlepszych fachowców w Europie furorę robi kasza bulgur – określana jako pszenica po arabsku.
Czym jest bulgur?
Uzyskuje się ją z twardej pszenicy durum. Ziarna zboża poddawane są obróbce: najpierw gotowaniu, potem suszeniu, a następnie rozdrabnianiu w celu usunięcia otrąb i zarodków pszennych. Tak powstaje bulgur, rodzaj drobnej jasnej kaszki (przypominającej kuskus). Charakteryzuje się ona żółto-brązowym kolorem o lekko orzechowym smaku i zapachu. Kasza bulgur charakteryzuje się dużą zawartością białka i niewielką ilością tłuszczów. Ma niski indeks glikemiczny, posiada właściwości pobudzające kurczenie się komórek tłuszczowych.
Pół szklanki tej tureckiej pszenicy zawiera więcej błonnika i mniej kalorii niż inne produkty zbożowe (zawiera dwa razy więcej błonnika niż brązowy ryż), przez co wpływa na regulację trawienia. Nie powoduje wzdęć. Wskazana jest dla osób dbających o linię, diabetyków, a przede wszystkim dla dzieci. Dzięki zawartości witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz magnezu, żelaza i fosforu wskazana jest w diecie kobiet w ciąży i karmiących piersią. Ponadto zawiera chrom, odpowiedzialny za apetyt na słodycze.
Co ważne, ta niezwykła kasza jest też bardzo smaczna. Dodatkowo bardzo łatwo ją przygotować. Parzenie pszenicy w procesie jej produkcji wystarcza, by potem w kuchni zalać ją tylko wrzątkiem lub gorącym bulionem, przykryć na 15-20 minut i już będzie gotowa.
Producent - BAKTAT - Turcja
Waga - 1 kg
Data przydatności do spożycia: 12.2015 r.
Po dokonaniu zakupu uprzejmie prosimy o wybór sposobu dostawy.