Olej palmowy czerwony (nierafinowany!) z Ghany otrzymywany jest z nasion lub miąższu palmy olejowej. Olej palmowy obok oleju kokosowego, jest jednym z najbardziej popularnych olejów roślinnych. Jest stałym elementem w kuchni azjatyckiej, przez co jego popularność rośnie.
Olejem palmowym można zastąpić z powodzeniem praktycznie wszystkie tłuszcze w kuchni: margarynę, olej roślinny czy tłuszcz do pieczenia. Hamuje jełczenie i chroni smak potraw, jest doceniany również przez cukierników.
Właściwością nierafinowanego oleju palmowego jest jego pomarańczowa barwa, która wynika ze składu – ogromnej ilości karotenu. Czerwony olej palmowy ma także wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma zdecydowanie mniej kalorii od tradycyjnego oleju. Posiada także całe bogactwo witam A, E oraz koenzym Q10.
Producent: Ruker Ventures Limited - Ghana.
Skład: Olej Palmowy 100%.
Pojemność: 1 litr.
Data przydatności do spożycia: Grudzień 2016.
Po dokonaniu zakupu uprzejmie prosimy o sprawny i szybki wybór sposobu dostawy - pozwoli nam to możliwie szybko zrealizować Państwa zamówienie i uniknąć niepotrzebnego oczekiwania.