WOK z blachy ze stali węglowej [typ mandaryński z płaskim dnem].Takie woki można najczęściej zobaczyć w chińskich restauracjach gdzie najbardziej liczy się czas przygotowania potrawy. Dzięki długiej rączce z drewnianym uchwytem bardzo łatwo podrzuca się w nim produkty. Pozwala na bardzo wydajną obróbkę cieplną smażonych składników. Płaskie dno zwiększa komfort użytkowania w warunkach domowych. |
|
|
Jest przystosowany do używania tylko na kuchenkach i palnikach gazowych. Nie nadaje się do używania na kuchniach elektrycznych i indukcyjnych.
|
WAŻNE
Przed pierwszym użyciem należy WOK odpowiednio przygotować, aby uniknąć przywierania przyrządzanych potraw w trakcie smażenia.
Umyć WOK ręcznie, z użyciem niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń, następnie wypalać na bardzo dużym płomieniu, aż całkowicie zniknie warstwa pokrywająca blachę.
W trakcie tego procesu WOK zacznie dymić. BARDZO WAŻNE jest aby pomieszczenie, w którym przeprowadzane jest wypalanie, było dobrze wentylowane!
W momencie gdy dymienie ustanie, wyłączyć gaz , pozostawić WOK do ostygnięcia, a następnie umyć go ręcznie, samą wodą, bez użycia detergentu i wytrzeć do sucha.
Zawsze myć ręcznie unikając myjących substancji ściernych.
Jeśli pojawią się plamki rdzy na patelni, zetrzeć sztywną szczotką i natłuścić WOK olejem roślinnym.
|
Krewetki z brokułami
Składniki
- 0,9kg krewetek ( obranych i oczyszczonych )
- 1 duża główka brokułów ( pokrojona na różyczki )
- sos -
- 2/3 szklanki sosu sojowego
- ½ szklanki bulionu z kurczaka
- 1/3 szklanki wina ryżowego
- 3 ½ łyżki cukru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- ¼ łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka świeżego czosnku ( rozdrobnionego)
- 1 łyżka świeżego imbiru ( mielonego )
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- ¼ szklanki wody
|
|
Sposób przyrządzenia
Krok 1 : W misce wymieszaj sos sojowy, bulion z kurczaka , wino ryżowe , cukier , olej sezamowy i biały pieprz . Rozpuść mąkę kukurydzianą w ¼ szklanki wody .
Krok 2 : Rozgrzej wok na średnim ogniu. Dodaj olej roślinny . Dodaj brokuły i smaż przez 2-3 minuty, aż osiągną pożądaną kruchość . Zdejmij z woka i odstaw. Dodaj trochę więcej oleju do woka jeśli potrzeba. Dodaj czosnek i imbir . Smaż przez 15 sekund. Dodaj krewetki i wymieszaj, smaż przez 1 minutę .
Krok 3 : Dodaj sos do woka i doprowadź do wrzenia , gotuj przez 1 minutę . Dodaj mieszankę skrobi kukurydzianej i wody i gotuj mieszając , aż sos zgęstnieje . W tym momencie krewetki powinny zrobić się już różowe, czyli w pełni przygotowane. Uważaj, aby nie przesmażyć krewetek. Dodaj brokuły z powrotem do woka i dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia, podawaj z ryżem. Smacznego :)
Indeks: J76530
Nazwa magazynowa: Wok blaszany 30cm 20x1 patelnia [płaskie dno]
Waga brutto (waga do wysyłki): 2,05kg
Materiał: Stal węglowa
Producent: Jade Temple |
|
Kraj pochodzenia: Chiny |
|
Cena za sztukę: 29,90 zł
Opakowanie zbiorcze: 20 sztuk.
Importer: Kuchnie Świata S.A.
|
Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami i zapraszamy do obejrzenia naszych pozostałych aukcji. |
|
Polecane produkty: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|