Sambal Oelek jest ostrym sosem pochodzenia indonezyjskiego. Dawny zapis "OELEK" oznacza tradycyjną odmianę kamiennego moździerza, którego używano do rozcierania papryki z cebulą lub orzeszkami
ziemnymi. Dzisiejszy produkt Sambal to przecier sporządzany z dojrzałych czerwonych papryczek chili oraz przypraw. Ma niezwykle ostry , kwaskowaty, lekko słony smak (prawdopodobnie najostrzejszy
sos na świecie :D). Doskonały zamiennik świeżego chili. Jeśli lubisz pikantny smak musisz go spróbować! Doskonały jako dodatek do sosów, owoców morza, mies, oraz warzyw. Jak dla mnie świetnie się
komponuje z drobiem i ryżem.
Przepis ("BEKON NA OSTRO !"):
Skladniki:
250 g bekonu bez skórki,
1 łyżka półwytrawnego sherry,
sól,
1 łyżka słodkiego sosu sojowego (Ketjap)
1 łyżka pasty z chilli Sambal Oelek
1 łyżka oleju do woka
Przygotowanie
Wymieszaj słodki sos sojowy z Sambalem i sherry. Rozgrzej olej na patelni. Smaż plastry bekonu na śrenim ogniu przez 10-15 min, aż będą chrupiące. Posyp solą do smaku.
Polej marynatą i podgrzewaj przez 1 minutę. Zdejmij bekon z patelni. Doskonały z ryżem jaśminowym i kapustą pekińską lub pak choi obsmażoną w sosie ostrygowym.
WAGA DO WYSYŁKI: 0,35kg
Indeks: A02510
Nazwa magazynowa: Sambal Oelek - pasta chilli 200g.
Nazwa oryginalna: Sambal Oelek 200g.
Producent: Thailand
Waga brutto (waga do wysyłki): 0,35kg
Skład: papryka chilli, sól, woda, regulator kwasowości E260, konserwant E211
Termin przydatności do spożycia: minimum 12 miesięcy
Importer: Kuchnie Świata S.A.
Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami i zapraszamy do
obejrzenia naszych pozostałych aukcji. |
|
Polecane produkty: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|