Sambal Oelek jest ostrym sosem pochodzenia indonezyjskiego. Dawny zapis "OELEK" oznacza tradycyjną odmianę kamiennego moździerza, którego używano do rozcierania papryki z cebulą lub orzeszkami ziemnymi. Dzisiejszy produkt Sambal to przecier sporządzany z dojrzałych czerwonych papryczek chili oraz przypraw. Ma niezwykle ostry , kwaskowaty, lekko słony smak (prawdopodobnie najostrzejszy sos na świecie :D). Doskonały zamiennik świeżego chili. Jeśli lubisz pikantny smak musisz go spróbować! Doskonały jako dodatek do sosów, owoców morza, mies, oraz warzyw. Jak dla mnie świetnie się komponuje z drobiem i ryżem.
Przepis ("BEKON NA OSTRO !"): Skladniki: 250 g bekonu bez skórki, 1 łyżka półwytrawnego sherry, sól, 1 łyżka słodkiego sosu sojowego (Ketjap) 1 łyżka pasty z chilli Sambal Oelek 1 łyżka oleju do woka Przygotowanie Wymieszaj słodki sos sojowy z Sambalem i sherry. Rozgrzej olej na patelni. Smaż plastry bekonu na śrenim ogniu przez 10-15 min, aż będą chrupiące. Posyp solą do smaku. Polej marynatą i podgrzewaj przez 1 minutę. Zdejmij bekon z patelni. Doskonały z ryżem jaśminowym i kapustą pekińską lub pak choi obsmażoną w sosie ostrygowym.
WAGA DO WYSYŁKI: 0,35kg
Indeks: A0251 Nazwa magazynowa: Sambal Oelek - pasta chilli 200g. Nazwa oryginalna: Sambal Oelek 200g. Producent: Thailand Waga brutto (waga do wysyłki): 0,35kg Skład: papryka chilli, sól, woda, regulator kwasowości E260, konserwant E211 Termin przydatności do spożycia: 22.03.2013 Importer: Kuchnie Śwaita S. A.
Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami i zapraszamy do obejrzenia naszych pozostałych aukcji.
Polecane produkty:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|