Popularna tajlandzka zupa Tom Kha Gai jest zupą z galangi (kha, ka) i kurczaka (gai) i błędnie nazywana jest kokosową. Galanga (zwana też galangalem) daje główną nutę smakową: terpenowo-cytrusowo-imbirową i nie należy jej zastępować imbirem jak podają różni autorzy w Internecie. Z kurczaka najlepiej użyć piersi pokrojonej wzdłuż włókien na jednakowe niewielkie kawałki (na raz do ust).
Pasta Tom Ka, zawiera wszystkie warzywa we właściwej proporcji zakonserwowane odpowiednią ilością soli.
Przygotowanie zupy jest bardzo łatwe. Gotując kurczaka w rozcieńczonej śmietanie kokosowej dodajemy stopniowo pasty, aż smak i ostrość będzie nam odpowiadać. Po czym dodajemy grzyby, sok cytrynowy, liście kolendry. Oczywiście w pewnym zakresie można modyfikować ilość surowców poruszając się od smaku łagodnego do mocnego, ostrego, słodkiego do kwaśnego. Wprowadzając nowe surowce trzeba pamiętać, że słodkawy smak mleka kokosowego tworzy doskonałą, harmonijną kombinację z galangą i warzywami o cytrusowym aromacie. Jeśli koniecznie chcemy przepychu to można dodać w umiarkowanej ilości np.pędy bambusa, kasztany wodne. Dodawanie pieczarek, Shitake, Mun, kapusty, pasty curry, sosu sojowego, pomidorów, cebuli, pora, szczypiorku jest oznaką pogardy dla geografii, historii, kultury i zasad. Chyba, że stworzymy nową nazwę dla własnej wariacji i nie będziemy odwoływać się do tajskiej kultury kulinarnej
WAGA DO WYSYŁKI: 0,06kg
Indeks: A1680
Nazwa magazynowa: Pasta Tom Ka Lobo 50g
Nazwa oryginalna: Tom Ka Paste Lobo 50g
Producent: Tajlandia
Waga brutto (waga do wysyłki): 0,06kg
Skład: sól, galangal, trawa cytrynowa, olej sojowy, cukier, przyprawy, wzmacniacz smaku E621, kwas cytrynowy, nie zawiera barwników i konserwantów
Termin przydatności do spożycia: 15.03.2013
Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami i zapraszamy do obejrzenia naszych pozostałych aukcji.
Polecane produkty: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|