Sitka wysokiej jakości, dobrze spasowane, nie zawierają łączeń wiązanych.
Zestaw zawiera 2 sitka do gotowania na parze i 1 pokrywkę o średnicy 25cm.
Gotowanie na parze jest naturalnym i zdrowym sposobem dla zachowania wartości odżywczych. Żywność gotowana w tym wysokiej jakości zestawie zachowuje pełnię smaku i aromatu oraz naturalny kolor.
Ten bambusowy parowar nadaje się do przyrządzania praktycznie wszystkich potraw. Uparować możemy np. dania z ryb i owoców morza, dania mięsne, warzywa, mrożonki, japońskie pierożki Shao mai, desery, kasze i ryż.
Czas parowania i wskazówki
Ryby: 6-8 minut - owijamy rybę lub wyściełamy dno sitka liściem kapusty pekińskiej, białej lub sałaty – zapobiega przywieraniu.
Warzywa: 15-25 minut (ziemniaki 20-30 minut) - należy opłukać warzywa przed gotowaniem, ziemniaki możemy uparować ze skórką.
Pulpety mięsne: 10-20 minut.
Ryż i kasza: 30 minut – proponujemy ułożyć na dnie sitka ściereczkę tetrową lub lnianą, ewentualnie można użyć liści kapusty pekińskiej lub sałaty.
Drób: 40-50 minut - owijamy rybę lub wyściełamy dno sitka liściem kapusty pekińskiej, białej lub sałaty – zapobiega przywieraniu.
- Sitka wkładamy do garnka o podobnym rozmiarze lub do wok-a.
- Należy unikać częstego podnoszenia pokrywki podczas gotowania.
- Poziom wody powinien być poniżej dna sitka, żeby nie stykała się z żywnością.
- W celu uwydatnienia i urozmaicenia walorów smakowych i zapachowych naszych potraw możemy przed parowaniem dodać do wody trochę wytrawnego białego wina, soku z cytryny, zioła świeże oraz suszone, bulion w kostce, przyprawy a także herbatę.
- Ryby, drób i mięso należy przed gotowaniem na parze całkowicie rozmrozić. Warzywa można parować bez rozmrażania.
- Należy pamiętać o uzupełnianiu wody przy daniach wymagających dłuższego czasu gotowania na parze.
Zalecenia producenta:
1. Przed pierwszym użyciem sitka należy delikatnie umyć samą wodą. Parowar jest wykonany z naturalnego bambusa w związku z tym podczas pierwszego gotowania kolor wrzącej wody będzie jasno brązowy. Zabarwienie wody jest nieszkodliwe dla zdrowia.
2. Umieść parowar w naczyniu (garnek, wok) zawierającym wodę, poziom musi być niższy od dna sitka.
3. Po użyciu należy wyczyścić parowar wodą i osuszyć go. W przeciwnym wypadku parowar będzie podatny na uszkodzenia.
4. Jeżeli parowar nie będzie używany przez dłuższy czas, należy zapakować go w torbę foliową lub papier i umieścić w suchym miejscu.
WAGA DO WYSYŁKI: 1,10kg
Indeks: J7755
Nazwa magazynowa: Sitka 25cm bambusowe do gotowania na parze
Nazwa oryginalna: Bamboo steamer
Producent: Chiny
Waga brutto (waga do wysyłki): 1,10kg
Skład: bambus
Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami i zapraszamy do obejrzenia naszych pozostałych aukcji. |
|
Polecane produkty: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|