Papier ryżowy to cienkie, półprzezroczyste, okrągłe arkusze (placki) wykonane z mąki ryżowej,wody i soli. Ten zdrowy nie zawierający glutenu ani cholesterolu produkt używany jest głównie do przygotowania sajgonek, lecz możemy również pokusić się o przygotowanie krokietów, naleśników czy gołąbków.
Przepis na sajgonki głęboko smażone dla 1-3 osób
Składniki: 4-6szt Papieru ryżowego 70g Makaronu ryżowego lub sojowego nitki, namoczonego i odsączonego 200g Kapusty, drobno posiekanej 70g Suszonych grzybów Shitake Poku, namoczone i pokrojone 170g Mielonego mięsa wieprzowego, podsmażone 1 łyżeczka pieprzu 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sosu ostrygowego 420ml oleju roślinnego Świeże liście mięty lub bazylii Czas przygotowania: 15 minut
1. Zaczynamy od wymieszania wszystkich składników poza olejem roślinnym. Wymieszane odstawiamy na bok. 2. Zanurzamy w wodzie pojedyńcze arkusze papieru ryżowego, następnie po kilku sekundach wyjmujemy i czekamy minutę aż zmięknie. 3. Kładziemy wymieszane wcześniej składniki na środku papieru ryżowego i zawijamy jak gołąbki lub krokiety. 4. Rozgrzewamy olej na patelni lub woku. Sajgonki smażymy w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru, a następnie wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu. 5. Podajemy z sosem Spring Roll do sajgonek, dowolnym chilli lub z sosem sojowym. Jako dekoracja używamy świeżych liści miętu lub bazylii w dowolnej ilości.
WAGA DO WYSYŁKI: 0,53kg
Indeks: A4581 Nazwa magazynowa: Papier ryżowy kwadrat 19cm 500g Nazwa oryginalna: Rice Paper 500g Producent: Wietnam. Waga brutto (waga do wysyłki): 0,53kg Skład: Skład: mąka ryżowa, woda, sól. Termin przydatności do spożycia: 15.05.2013 Importer: Kuchnie Śwaita S. A.
Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami i zapraszamy do obejrzenia naszych pozostałych aukcji.
Polecane produkty:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|