Papier ryżowy to cienkie, półprzezroczyste, okrągłe arkusze (placki) wykonane z mąki ryżowej,wody i soli. Ten zdrowy nie zawierający glutenu ani cholesterolu produkt używany jest głównie do przygotowania sajgonek, lecz możemy również pokusić się o przygotowanie krokietów, naleśników czy gołąbków.
Przepis na sajgonki głęboko smażone dla 1-3 osób
Składniki:
4-6szt Papieru ryżowego
70g Makaronu ryżowego lub sojowego nitki, namoczonego i odsączonego
200g Kapusty, drobno posiekanej
70g Suszonych grzybów Shitake Poku, namoczone i pokrojone
170g Mielonego mięsa wieprzowego, podsmażone
1 łyżeczka pieprzu
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sosu ostrygowego
420ml oleju roślinnego
Świeże liście mięty lub bazylii
Czas przygotowania: 15 minut
1. Zaczynamy od wymieszania wszystkich składników poza olejem roślinnym. Wymieszane odstawiamy na bok.
2. Zanurzamy w wodzie pojedyńcze arkusze papieru ryżowego, następnie po kilku sekundach wyjmujemy i czekamy minutę aż zmięknie.
3. Kładziemy wymieszane wcześniej składniki na środku papieru ryżowego i zawijamy jak gołąbki lub krokiety.
4. Rozgrzewamy olej na patelni lub woku. Sajgonki smażymy w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru, a następnie wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu.
5. Podajemy z sosem Spring Roll do sajgonek, dowolnym chilli lub z sosem sojowym. Jako dekoracja używamy świeżych liści miętu lub bazylii w dowolnej ilości.
WAGA DO WYSYŁKI: 0,53kg
Indeks: A4581
Nazwa magazynowa: Papier ryżowy kwadrat 19cm 500g
Nazwa oryginalna: Rice Paper 500g
Producent: Wietnam.
Waga brutto (waga do wysyłki): 0,53kg
Skład: Skład: mąka ryżowa, woda, sól.
Termin przydatności do spożycia: 15.05.2013
Importer: Kuchnie Śwaita S. A.
Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami i zapraszamy do obejrzenia naszych pozostałych aukcji.
Polecane produkty: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|