Olej kokosowy jest otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry. Kopra to twardy miąższ orzechów palmy kokosowej. Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz. Inaczej określany jest jako tłuszcz kokosowy oraz masło kokosowe.
Ma silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz antygrzybiczne, ponadto buduje również odporność organizmu.
Jest pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do powstawania tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze.
Olej kokosowy stosowany jest wewnętrznie jako lek oraz w kuchni jako środek spożywczy. Ma także zastosowanie w użytku zewnętrznym jako maseczka do włosów, oliwka do ciała czy maść na różnego rodzaju zmiany skórne.
Ze względu na swoją stałą postać olej nadaje się do smarowania pieczywa, można z powodzeniem zastąpić nim masło w pieczeniu. Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie, nadaje potrawom orientalny charakter.
Śladowe ilości utleniających się kwasów tłuszczowych sprawiają, że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach, do tego jest o wiele zdrowszy. Oleje takie jak: sojowy, słonecznikowy lub z orzeszków ziemnych nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur.
WAGA DO WYSYŁKI: 0,42kg
Indeks: A0816
Nazwa magazynowa: Olej kokosowy KTC 250ml/12
Nazwa oryginalna: Pure Coconut Oil
Producent: KTC (Edibles) Ltd., Sri Lanka.
Waga brutto (waga do wysyłki): 0,42kg
Skład: Skład: 100% olej kokosowy.
Termin przydatności do spożycia: 31.07.2013
Importer: Kuchnie Śwaita S. A.
Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami i zapraszamy do obejrzenia naszych pozostałych aukcji.
Polecane produkty: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|