Octy ryżowe są łagodne, mniej kwaśne niż ocet winny lub jabłkowy i nadają potrawom specyficzny aromat. Stosowane są do marynowania owoców morza, ryb, warzyw. W połączeniu z olejem stanowią bazę do dipów i dresingów. Można ich używać bezpośrednio do zakwaszania różnych sałatek warzywnych. Są głównym składnikiem zaprawy do ryżu do sushi.
Polscy klienci stosują ocet ryżowy praktycznie wyłącznie do zakwaszania ryżu do sushi dlatego sugeruję zapamiętać uniwersalną recepturę na taką zaprawę: na 1 szklankę suchego ryżu po ugotowaniu dodamy zaprawę sporządzoną z 6 łyżek octu, 3 łyżek cukru i 1 łyżeczki soli.
W języku japońskim słowo komesu oznacza ocet ryżowy, a kokumotsu ocet zbożowy. Ocet zbożowy jest doskonałą imitacją naturalnego octu ryżowego, powszechnie stosowaną w sushi barach we wszystkich krajach.
Firma Mitsukan istnieje od 1804 roku. Obecnie nosi nazwę Mizkan (obie nazwy nadal występują na produktach).
WAGA DO WYSYŁKI: 0,73kg
Indeks: J0150 Nazwa magazynowa: Ocet ryż.Mizkan 20x500ml (Kokumotsu) Nazwa oryginalna: Natural Flavoured Distilled Vinegar Producent: Mizkan, Japonia Waga brutto (waga do wysyłki): 0,73kg Skład: ocet otrzymany z alkoholi: ryżowego, pszennego i kukurydzianego, woda. Kwasowość 4,2%. Termin przydatności do spożycia: 23.06.2013
Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami i zapraszamy do obejrzenia naszych pozostałych aukcji.
Polecane produkty:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|