Makaron ryżowy 5mm to cienkie, półprzezroczyste, szerokie wstążki wykonane z mąki ryżowej i wody. Ten zdrowy nie zawierający glutenu ani cholesterolu makaron używany jest do zup, smażonych potraw mięsnych oraz wszelkich sałatek. Makaron ryżowy wstążki występuje w następujących szerokościach 1mm, 3mm, 5mm, a nawet 10mm. Przeważnie węższy makaron stosowany jest to zup, szerszy zaś do potraw smażonych.
Sposób przygotowania:
Moczyć w zimnej wodzie przez 8 - 10 minut, przed gotowaniem lub smażeniem należy go odsączyć, makaron gotujemy przez 2 minuty lub do momentu aż będzie miękki. Jeśli makaron nie zostanie poddany obróbce cieplnej zaraz po moczeniu, należy po odsączeniu przykryć go folią lub wypłukać w ciepłej wodzie, aby zapobiec sklejeniu się wstąrzek.
Przepis na zupę z makaronem ryżowym i kurczakiem dla 4 osób
Składniki:
375g Makaronu ryżowego 5mm
1,5l Bulionu z kurczaka
4szt Anyżu w gwiazdkach
1 Cynamon w lasce
3,5cm Świażego imbiru, obrany i pokrojony w plastry
2 łyżeczki Cukru brązowego (trzcinowego)
2 łyżeczki Sosu rybnego
2 łyżeczki Octu ryżowego
500g Piersi z kurczaka, pocięta w plasterki
100g Świeżych kiełków fasoli
25g Listków kolendry
6 łyżeczek Sosu sojowego
1 pęczek Świeżego szczypiorku, posiekany
4 Jajka, rozbełtane
3 Czerwone papryczki chilli, pokrojone w plasterki
1 Limonka, pokrojone w kliny (wedge)
Czas przygotowania: 20 minut
1. Zaczynamy od zagotowania wody w garnku, następnie wrzucamy makaron i gotujemy przez 2 minuty lub aż zmięknie. Odcedzamy makaron na sitku i hartujemy zimną wodą przez 30 sekund. Makaron odstawiamy na bok.
2. Do bulionu z kurczaka wrzucamy gwiazdki anyżu, laskę cynamonu, imbir i brązowy cukier, następnie musimy wszystko zagotować.
3. Przykryć i gotować na średnim ogniu przez 5 - 6 minut. Wyjmujemy z bulionu gwiazdki anyż i laskę cynamonu. Dodajemy do bulionu sos rybny i ocet ryżowy.
4. Wrzuć do bulionu pociętą w plastry pierś z kurczak i uprzednio ugotowany makaron ryżowy.
5. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj aż kurczak będzie gotowy. Przyozdobić potrawę kiełkami fasoli i liśćmi kolendry. Podawać z limonką pokrojoną w kształcie klinu.
WAGA DO WYSYŁKI: 0,45kg
Indeks: RT104
Nazwa magazynowa: Makaron ryżowy 5mm 375g/15 Real Thai
Nazwa oryginalna: Rice Stick 5mm 375g
Producent: Tajlandia.
Waga brutto (waga do wysyłki): 0,45kg
Skład: Skład: mąka ryżowa 90%, woda 10%
Termin przydatności do spożycia: 28.11.2013
Importer: Kuchnie Śwaita S. A.
Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami i zapraszamy do obejrzenia naszych pozostałych aukcji.
Polecane produkty: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|