Makaron ryżowy Vermicelli to wyjątkowo cienkie, półprzezroczyste nitki wykonane z mąki ryżowej i wody. Ten zdrowy nie zawierający glutenu ani cholesterolu makaron używany jest do zup, smażonych potraw mięsnych oraz wszelkich sałatek. Głęboko smażony Makaron Vermicelli w dużym stopniu zwiększa swoją objętość tworząc plątanine, lekkich i kruchych nitek, w tej formie jest tradycyjnym składnikiem popularnej chińskiej sałatki z kurczaka.
Sposób przygotowania:
Moczyć w zimnej wodzie przez 8 - 10 minut, przed gotowaniem lub smażeniem należy go odsączyć, makaron gotujemy przez 2 minuty lub do momentu aż będzie miękki. Jeśli makaron nie zostanie poddany obróbce cieplnej zaraz po moczeniu, należy po odsączeniu przykryć go folią lub wypłukać w ciepłej wodzie, aby zapobiec sklejeniu się nitek.
Przepis na smażony makaron ryżowy Vermicelli z kurczakiem i krewetkami dla 4 osób
Składniki:
375g Makaronu ryżowego Vermicelli
80ml Oleju roślinnego
150g Piersi z kurczaka, pocięta w plasterki
12 Krewetek, surowe obrane
3 Ząbki czosnku, rozgniecione
2 cm Kawałek imbiru, utarty
1 Cebula, pokrojona w plastry
1 Czerwona papryka, pokrojona w plastry
3 łyżeczki Curry w proszku
1 łyżeczka Kurkumy
350g Kiełków fasoli
6 łyżeczek Sosu sojowego
1 pęczek Świeżego szczypiorku, posiekany
4 Jajka, rozbełtane
3 Czerwone papryczki chilli, pokrojone w plasterki
3 Limonki, pokrojone w ćwiartki
2 łyżeczki Wody
Czas przygotowania: 20 minut
1. Na dużej patelni rozgrzewamy 30ml oleju, następnie smażymy kurczaka co jakiś czas mieszając, usmażonego kurczaka przekładamy na talerz. Następnie smażymy krewetki również co jakiś czas mieszając i przekładamy na talerz. Myjemy patelnię.
2. Na patelni rozgrzewamy 50ml oleju, następnie podsmażamy czosnek i imbir do momentu aż uzyska lekko brązowy kolor. Dodajemy cebulę i czeroną paprykę, smażymy aż zmiękną, następnie dodajemu curry i kurkumę i smażymy przez minutę. Dodajemy kiełki fasoli, makaron i 2 łyżeczki wody i mieszamy wszystkie składniki.
3. Dodajemy sos sojowy i szczypiorek i smażymy przez 1 minutę. Przesuń makaron na jedną stronę patelni i dodaj jajka. Smaż, mieszając przez minutę, a następnie wymieszaj z makaronem.
4. Nakładamy makaron na 4 oddzielne talerze, na wierzchu makaronu układamy kurczaka z krewetkami. Podajemy przystrojone plasterkami chilli z limonką na wierzchołku potrawy.
WAGA DO WYSYŁKI: 0,45kg
Indeks: RT108
Nazwa magazynowa: Makaron ryżowy Vermicelli 375g/15 Real Thai
Nazwa oryginalna: Rice Vermicelli 375g
Producent: Tajlandia.
Waga brutto (waga do wysyłki): 0,45kg
Skład: Skład: mąka ryżowa 90%, woda 10%
Termin przydatności do spożycia: 10.02.2013
Importer: Kuchnie Śwaita S. A.
Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami i zapraszamy do obejrzenia naszych pozostałych aukcji.
Polecane produkty: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|