Cream of Tartar [Winny kamień (także kwaśny winian potasu albo tartarus)] to nazwa handlowa dla wodorowinianu potasu, który jest kwaśną solą, mającą wiele zastosowań w piekarnictwie. Ten
brytyjski proszek jest produktem ubocznym z procesu produkcji wina, a winogrona są jedynym naturalnym źródłem znaczących ilości kwasu winowego. |
|
|
Najbardziej polecany do stabilizacji i zwiększania objętości białek jaj, ale jest również stosowany w cukiernictwie do wyrobów takich jak cukierki, ponieważ hamuje krystalizację.
Znakomicie ułatwia wypiek ciast bezowych i sufletów.
|
Historia powstania sięga 7000 lat. Ślady osadu „winnego kamienia” stwierdzono
w słojach używanych do produkcji wina, odkrytych w ruinach wsi w północnym Iranie. Nowoczesny proces produkcji Cream of tartar został opracowany przez szwedzkiego chemika CW Scheele w 1769 roku.
Jego właściwości badał Jean Baptiste Biot w 1832 roku. Proszek ten ma zdolność obracania światła spolaryzowanego. Oprócz tego, Cream of Tartar spala się niebieskim płomieniem wskazującym na
obecność dużej zawartości potasu w soli. Zastosowania i proces przygotowywania zostały później udoskonalone w kuchni francuskiej. |
Bezy
Składniki:
- 4 średnie białka jajek
- ¼ łyżeczki Cream of Tartar
- 225g cukru pudru
|
|
|
Przygotowanie:
Podstawową zasadą jest to, że dla każdego białka jaja, należy użyć 55 g cukru pudru. Należy także uważać, kiedy dodać cukier i kiedy przestać ubijać. Cream of tartar działa jako stabilizator,
sprawia, że cały proces jest mniej nieprzewidywalny.
Zacznij od podgrzewania piekarnik do 140 ° C
Rozłóż pergamin lub papier do pieczenia na blasze . Wbij białka jajek do dużej, dokładnie oczyszczonej i suchej miski z proszkiem cream of tartar. Jajka muszą mieć temp. Pokojową, nie mogą być
prosto z lodówki. Białka muszą być wolne od wszelkich cząstek żółtka. Im więcej miejsca tym lepiej, więc użyj na prawdę dużej miski.
Zacznij ubijając na niskich obrotach, w miarę gęstnienia piany zwiększaj prędkość. Gdy piana będzie bardzo sztywna, można dodać cukier. Białka można „przemiksować”, co zniszczy ich
elastyczność , więc należy być ostrożnym . Powinny być gładkie, bez grudek na brzegach . Dodawaj po 3 łyżki cukru na raz i szybko miksuj po każdym dodaniu . Zatrzymaj gdy masa jest gruba,
puszysta i tworzy „szczyty” podczas wyciągania mieszadeł .
Rozkładaj masę na papierze po około 2 czubate łyżki ( powinno wyjść około 8 porcji ), pozostawiając wystarczająco dużo miejsca dla nich aby mogły się trochę rozszerzyć. Cały urok bezów jest w
ich „szczytach” więc nie przejmuj się ich wysokością .
Piecz na niskiej półce przez 45-60 minut, aż stwardnieją na zewnątrz, a następnie wyłącz piekarnik i pozostaw do ostygnięcia z otwartymi drzwiami przez 30 minut aby „doszły” wewnątrz.
Po wyjęciu z piekarnika, podawaj same lub z bitą śmietaną i świerzymi owocami.
WAGA DO WYSYŁKI: 32g
Indeks: V26128
Nazwa magazynowa: Kamień winny - CREAM OF TARTAR - 5g
Nazwa oryginalna: CREAM OF TARTAR - 5g
Waga brutto (waga do wysyłki): 32g
Skład: Winian potasu E336
Producent: Dr Oetker |
|
Kraj pochodzenia: UK |
|
Termin przydatności do spożycia: minimum 6 miesięcy
Opakowanie zbiorcze: 18szt
Importer: Kuchnie Świata S.A.
|
Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami i zapraszamy do
obejrzenia naszych pozostałych aukcji. |
|
Polecane produkty: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|