Udon to rodzaj grubego makaronu japońskiego wykonanego z mąki pszennej. Przeważnie serwowany na gorąco w wodnistym bulionie jako zupa z makaronem oraz jako makaron z sosem tsuyu (bazujący na sosie sojowym, dashi i mirin). Bulion i dodatki różnią się zależnie od regionu. We wschodniej Japonii przeważa bulion ciemno-brązowy, zrobiony z ciemnego sosu sojowego, zaś w zachodniej Japonii dominuje bulion jasno-brązowy, bazujący na jasnym sosie sojowym. Jako dodatki Japończycy używają drobno posiekaną szalotkę, tempurę, krewetki oraz głęboko smażone tofu. Makaron Udon możemy również podawać z zupą z anchois z jajkiem lub wymieszać z sosem pour bibim (ostrą pastą fasolową wymieszaną z olejem sezamowym, cukrem, czosnkiem i octem). Serwowany jest w różnych miejscach: od tanich fast food-ów po bardzo ekskluzywne restauracje w całej Japonii. Makaron Udon jest przeciwieństwem cienkiego gryczanego makaronu Soba równie popularnego w Japonii.
Sposób przygotowania:
Wrzucić makaron do zagotowanej wody. Dodać 1 łyżkę soli. Gotować przez 3 minuty. Nie rozgotowywać. Odcedzić makaron na sitku i przelać zimną wodą. Po przelaniu odczekać, aż makaron dobrze odcieknie. Włożyć do miski z twoją ulubioną bazą do zupy lub podawać z sosem.
WAGA DO WYSYŁKI: 0,47kg
Indeks: J1670
Nazwa magazynowa: Makaron Udon Hosan 453g/12
Nazwa oryginalna: Japanese style noodle (Udon noodle)
Producent: Korea.
Waga brutto (waga do wysyłki): 0,47kg
Skład: Skład: mąka pszenna, sól, woda.
Termin przydatności do spożycia: 10.12.2012
Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami i zapraszamy do obejrzenia naszych pozostałych aukcji.
Polecane produkty: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|