Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

[KŚ] Grzyby Shiitake Flower suszone 85g.

15-04-2015, 21:05
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 13.80 zł      Aktualna cena: 13.80 zł     
Użytkownik kuchnieswiatasa
numer aukcji: 5092806013
Miejscowość Warszawa
Kupiono sztuk: 5    Zostało sztuk: 95    Licytowało: 5    Wyświetleń: 112   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha




Grzyby Shiitake "Flower" suszone 85g


Grzyby Shiitake (z polskiego - twardziak jadalny :D) hodowano w azji od ponad tysiąca lat. Zgodnie ze starą chińską tradycją leczniczą, spożywanie shiitake zalecane było dla utrzymania dobrego zdrowia i długowieczności. Chińczycy od dawna uznają shiitake za eliksir. Z powodu dużego zawartości protein, błonnika, witamin i minerałów – grzyb ten uznany jest za bardzo pożywny i wartościowy. Badania naukowe potwierdzają, że grzyby te mają unikatową strukturę węglowodanową, która w pewnych warunkach może hamować wzrost komórek nowotworowych.

Przygotowanie:
Suszone, najlepiej namoczyć przez noc w wodzie. Jeżeli ktoś potrzebuje szybciej wówczas min 2h. w gorącej wodzie (w tym przypadku „kapelusze” będą jędrne, „nóżki” twardawe dlatego należy je obciąć.). Oczywiście w zależności od potrawy grzyby następnie gotujemy lub smażymy.

Świeże grzyby Shiitake.

Przepis na makaron chiński z grzybami shiitake.

- 100 g chińskiego makaronu jajecznego
- namoczone uprzednio w gorącej wodzie shiitake – około 15 sztuk (tak z 50g)
- spory kawałek świeżego imbiru, starty na tarce o grubych oczkach (u mnie wielkości kciuka, ale możecie spróbować z mniejszą porcją)
- 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone i grubo posiekane {lub przeciśnięte przez praskę, ja dałam duże ząbki}
- solidna szczypta płatków chilli
- pół łyżeczki sosu Worcestershire {możecie spróbować zastąpić sosem sojowym, wtedy jednak uważajcie na dodatek soli – sos jest słony sam w sobie) Uwaga! Sos. Worcestershire nie jest wegetariański!
- łyżka oleju do smażenia
- olej sezamowy, 2-3 łyżki (opcjonalnie – jeśli lubicie)
- trochę soku z cytryny (do smaku)
- oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- czerwony pieprz (opcjonalnie, do podania)
- można posypać zieleniną, np. dymką
- można również podprażyć na suchej patelni sezam i posypać nim całe danie.

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Powinien być jędrny – będziemy go jeszcze podsmażać. Można przelać go zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania. Kroimy miękkie grzyby shiitake na duże kawałki. Na patelni podgrzewamy olej do smażenia. Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek, chilli i imbir, krótko podsmażamy, ciągle mieszając (żeby czosnek nie ściemniał). Kiedy mieszanka zacznie ładnie pachnieć, dorzucam shiitake i chwilę smażę. Dodaję makaron, olej sezamowy i smażę jeszcze przez chwilę, żeby wszystko było gorące. Doprawiam do smaku sosem Worcestershire, solą i pieprzem, odrobiną soku z cytryny jeśli to konieczne. Polewam oliwą z oliwek, olejem sezamowym, posypuję czerwonym pieprzem.
Podajemy gorące!
Przepis zaczerpniety z blogu Ziołowy Zakątek. http://ziolowyzakatek.com.pl/shiitake/


WAGA DO WYSYŁKI: 0,1kg


Indeks: A3810
Nazwa magazynowa: Grzyby Shiitake "Flower" suszone 85g
Nazwa oryginalna: Dried Shiitake mushrooms 85g
Producent: Chiny
Waga brutto (waga do wysyłki): 0,1
Skład: Grzyby Shiitake
Termin przydatności do spożycia: minimum 10 miesięcy
Importer: Kuchnie Świata S.A.


Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami i zapraszamy do obejrzenia naszych pozostałych aukcji.

Polecane produkty:

Strona "o mnie"Wszystkie aukcje

PaneleAllegro.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone - kopiowanie szablonu, opisu i zdjęć zabronione! KUCHNIE ŚWIATA S.A.